Ballina Top Lajm Sa ar ka mbetur pa u nxjerrë nga minierat dhe cilat janë...

Sa ar ka mbetur pa u nxjerrë nga minierat dhe cilat janë burimet kryesore në botë?

Muajin e kaluar çmimi i arit arriti një rekord të lartë, duke kaluar mbi 2,000 dollarë për ons. Ndërsa kjo rritje e çmimeve u drejtua nga tregtarët e arit, ajo shtron pyetjen në lidhje me furnizimin e metaleve të çmuar dhe kur përfundimisht do të mbarojnë.

Ari është në kërkesë të lartë si një depo pasurie, një simbol i statusit dhe një përbërës kryesor në shumë elektronikë. Por është gjithashtu një burim i kufizuar dhe përfundimisht do të vijë një fazë kur nuk ka mbetur asnjë për tu minuar.

Piku i arit

Ekspertët flasin për konceptin e pikut të arit, kur kemi nxjerrë sa më shumë që mundemi në çdo vit. Disa besojnë se ne mund ta kemi arritur tashmë atë pikë.

Prodhimi i minierës së arit arriti në 3,531 ton në 2019, 1% më i ulët se në 2018, sipas Këshillit Botëror të Arit. Kjo është rënia e parë vjetore e prodhimit që nga viti 2008.

“Ndërsa rritja e furnizimit me miniera mund të ngadalësohet ose të bjerë pak në vitet e ardhshme pasi rezervat ekzistuese janë shteruar dhe zbulimet e reja të mëdha bëhen gjithnjë e më të rralla, duke sugjeruar që prodhimi ka arritur kulmin mund të jetë akoma pak i parakohshëm,” tha Hannah Brandstaetter, një zëdhënës i Këshilli Botëror i Arit.

Edhe kur ndodh kulmi i arit, ekspertët thonë se vitet menjëherë pas tij nuk ka të ngjarë të shohin një rënie dramatike të prodhimit. Në vend të kësaj, ne mund të shohim një pakësim gradual të madh të prodhimit gjatë disa dekadave.

“Prodhimi i minierave ka një vijë të rrafshët dhe ka të ngjarë të jetë në një trajektore rënëse, por jo në mënyrë dramatike,” shtoi Ross Norman i MetalsDaily.com.

Pra, sa ka mbetur?

Kompanitë e minierave vlerësojnë vëllimin e arit që mbetet në tokë në dy mënyra:

Rezervat – ari që është ekonomik për minierën me çmimin aktual të arit

Burimet – ari që potencialisht do të bëhet ekonomik për minierën pas hetimit të mëtejshëm ose në një nivel më të lartë çmimi

Vëllimi i rezervave të arit mund të llogaritet më saktë sesa burimet, megjithëse kjo ende nuk është një detyrë e lehtë.

Stoku nëntokësor i rezervave të arit vlerësohet aktualisht të jetë rreth 50,000 tonë sipas Shërbimit Gjeologjik të SHBA.

Për ta thënë në perspektivë, rreth 190,000 ton ar është nxjerrë në total, megjithëse vlerësimet ndryshojnë.

Bazuar në këto shifra të përafërta, ka rreth 20% që duhet të minohet. Por ky është një objektiv i lëvizshëm.

Teknologjitë e reja mund të bëjnë të mundur nxjerrjen e disa rezervave të njohura që aktualisht nuk janë ekonomike për t’u përdorur.

Inovacionet më të fundit përfshijnë të dhëna të mëdha, inteligjenca artificiale dhe miniera të zgjuara të të dhënave të cilat potencialisht mund të optimizojnë proceset dhe të ulin kostot.

Robotika tashmë po përdoret në disa zona dhe pritet të bëhet gjithnjë e më shumë teknologji standarde në kërkimin e minave.

Burimet më të mëdha

Burimi më i madh i vetëm i arit në histori ka qenë pellgu Witwatersrand i Afrikës së Jugut. Witwatersrand përbën afërsisht 30% të të gjithë arit të minuar.

Burime të tjera kryesore të arit përfshijnë minierën jashtëzakonisht të thellë Mponeng në Kinë, minierat Super Pit dhe Newmont Boddington në Australi, Miniera Grasberg të Indonezisë dhe minierat në Nevada, SHBA.

Kina aktualisht është minatorja më e madhe në botë e arit ndërsa Kanadaja, Rusia dhe Peruja janë gjithashtu prodhuesit kryesorë.

Për sa i përket ndërmarrjeve, Minierat e Arta të Nevada të Barrick Gold është kompleksi i vetëm më i madh i minierave të arit në botë, duke prodhuar rreth 3.5 milion ons në vit.

Megjithëse minierat e reja të arit janë ende duke u gjetur, zbulimet e depozitave të mëdha po bëhen gjithnjë e më të rralla, thonë ekspertët.

Si rezultat, shumica e prodhimit të arit aktualisht vjen nga minierat e vjetra që janë në përdorim për dekada.

Megjithëse çmimet e arit arritën një rekord të lartë në gusht, kjo nuk përkthehet automatikisht në një rritje të aktivitetit të minierave të arit.

Në fakt, ndryshimet në prodhimin e minierës së arit shpesh vonojnë shumë dukshëm ndryshimet në çmimin e arit.

“Duke pasur parasysh shkallën e operacioneve të përfshira, duhet kohë për të ndryshuar planet e minave në përgjigje të ndryshimeve në faktorët e jashtëm, siç është çmimi i arit,” shtoi zonja Brandstaetter në Këshillin Botëror të Arit.

Gjithashtu, çmimet rekord kanë ndodhur gjatë kufizimeve të Covid-19 duke e bërë më të vështirë minimin pasi faqet u mbyllën ose u mbyllën pjesërisht për të frenuar përhapjen e virusit.