Ballina Bota Ky do të jetë vendi i parë në botë që do të...

Ky do të jetë vendi i parë në botë që do të përdorë verifikimin e fytyrës

Singapori do të jetë vendi i parë në botë që përdor verifikimin e fytyrës në skemën e tij të identitetit kombëtar. Kontrolli biometrik do t’u japë shtetasve akses të sigurt si në shërbimet private ashtu edhe në ato qeveritare.

Agjencia e teknologjisë e qeverisë thotë se ajo do të jetë “themelore” për ekonominë digjitale të vendit. Është provuar me një bankë dhe tani po shpërndahet në të gjithë vendin. Ai jo vetëm që identifikon një person, por siguron që ata të jenë vërtet të pranishëm.

Teknologjia do të integrohet me skemën e identitetit digjital SingPass të vendit dhe lejon hyrjen në shërbimet qeveritare.

Verifikimi apo njohje?

Të dyja njohja e fytyrës dhe verifikimi i fytyrës varen nga skanimi i fytyrës së një subjekti, dhe përputhja e tij me një imazh në një bazë të dhënash ekzistuese për të vendosur identitetin e tyre.

Dallimi kryesor është se verifikimi kërkon miratimin e qartë të përdoruesit, dhe përdoruesi merr diçka në këmbim, të tilla si hyrja në telefonin e tyre ose në aplikacionin e smartphone të bankës së tyre.

Përkundrazi, teknologjia e njohjes së fytyrës mund të skanojë fytyrën e të gjithëve në një stacion treni dhe të lajmërojë autoritetet nëse një kriminel i kërkuar kalon para një kamere. Sidoqoftë, mbrojtësit e privatësisë pretendojnë se pëlqimi është një prag i ulët kur kemi të bëjmë me të dhëna të ndjeshme biometrike.

Si do të përdoret?

Teknologjia e Singaporit është tashmë në përdorim në kioskat në degët e zyrës së taksave të Singaporit dhe në bankën e madhe të Singaporit, DBS, e cila u lejon klientëve ta përdorin atë për të hapur një llogari bankare në internet.

Është gjithashtu e mundshme të përdoret për të verifikuar në zona të sigurta në porte dhe për të siguruar që studentët të marrin testet e tyre. Do të jetë në dispozicion për çdo biznes që e dëshiron atë dhe plotëson kërkesat e qeverisë.

GovTech Singapore mendon se teknologjia do të jetë e mirë për bizneset, sepse ata mund ta përdorin atë pa pasur nevojë të ndërtojnë vetë infrastrukturën.

Për më tepër, është më mirë për privatësi sepse kompanitë nuk do të kenë nevojë të mbledhin të dhëna biometrike. Në fakt, ata do të shihnin vetëm një rezultat që tregon se sa afër skanimit është imazhi që qeveria ka në skedar.(BBC-Scan)