Ballina Bota Thellohet çarja e madhe: Merkel refuzon ftesën e Donald Trump për samitin...

Thellohet çarja e madhe: Merkel refuzon ftesën e Donald Trump për samitin e G7 live

Kancelarja gjermane Angela Merkel refuzoi ftesën e Presidentit Trump për të marrë pjesë në samitin e G7 live në Uashington në fund të qershorit për shkak të pandemisë koronare, raporton Politico.

Ky refuzim, komenton portali në fjalë, minon përpjekjet e presidentit amerikan për ta paraqitur këtë ngjarje si një tregues të normalizimit të situatës në lidhje me pandeminë, dhe është e re në një seri mosmarrëveshjesh midis këtyre dy liderëve.

“Kancelarja falënderon Presidentin Trump për ftesën e tij në samitin e G7 në Uashington në fund të qershorit. Duke pasur parasysh situatën e përgjithshme pandemike për momentin, ajo nuk mund të pajtohet të marrë pjesë dhe të udhëtojë në Uashington”, tha zëdhënësi i qeverisë gjermane Steffen Seibert për Politico.

“Sigurisht, do të vazhdojë të monitorojë zhvillimin e pandemisë,” shtoi Seibert.

Refuzimi i Merkel për të pranuar ftesën e Trump është më i fundit në një seri treguesish të marrëdhënieve të tendosura mes dy liderëve, vlerëson Politico.

Kritika e Trumpit

Trump ka kritikuar vazhdimisht Gjermaninë, kancelaren në veçanti, për një sërë çështjesh, nga suficiti tregtar i Berlinit deri tek shpenzimet e mbrojtjes dhe angazhimi ndaj NATO-s. Merkel ka vënë në dyshim publikisht qasjen e njëanshme të administratës Trump ndaj një varg çështjesh të politikës së jashtme, nga ndryshimi i klimës deri tek programi bërthamor i Iranit.

Mosmarrëveshjet shpërthyen në një bisedë telefonike midis të dyve këtë javë mbi tema që lidhen me NATO-n, Rrjedhin e Veriut 2 dhe marrëdhëniet me Kinën, pretendon një zyrtar i lartë amerikan që dëshironte të mbetet anonim.

Një zëdhënës i qeverisë gjermane nuk u përgjigj në pyetjen nëse kishte tensione të reja midis dy liderëve në këtë bisedë, dhe Shtëpia e Bardhë nuk e komentoi atë çështje, raporton Politico.

Refuzimi i Merkel për të marrë pjesë në samit live, minon përpjekjet e presidentit amerikan për të paraqitur këtë ngjarje si një pikë kthese që do të shënojë normalizimin e situatës në lidhje me pandeminë e virusit koronar.

Trump anuloi samitin që supozohej të mbahej në mars për shkak të virusit dhe njoftoi një video-konferencë. Sidoqoftë, ai tha në një cicërimë të publikuar në 20 maj se samiti mund të mbahet dhe se ai do të ishte një tregues i shkëlqyeshëm për normalizimin e situatës në lidhje me pandeminë.