Ballina Koronavirusi Studiuesit: Një lama mund t’i jap fund pandemisë dhe mund të shpëtojë...

Studiuesit: Një lama mund t’i jap fund pandemisë dhe mund të shpëtojë botën (VIDEO)

Një lama në Belgjikë mund të jetë “çelësi” për të shfarosur koronavirusin, duke i dhënë fund pandemisë që ka mbërthyer globin.

Studiuesit e Universitetit të Teksasit, në koordinim me Institutin Kombëtar të Shëndetësisë dhe të Belgjikës zbuluan se antitrupat që gjenden tek ky lama katër-vjeçar mund të luftojnë Covid-19.

Vite më parë, kur studionin dy forma të mëparshme të koronavirusit, SARS dhe MERS studiuesit gjetën një antitrup të caktuar tek lama që neutralizonte proteinën spike të koroviruseve. Proteina në fjalë është pjesa që sulmon qelizat e tona të shëndetshme.

Ekipi ka formuar tanimë një antitrup të ri që është shumë premtues për trajtimin e SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, duke lidhur dy kopje të antitrupave të lamës që funksionuan kundër virusit të hershëm SARS. Ata demonstruan se antitrupi i ri neutralizon të gjitha viruset që kanë proteina spike.

Shkencëtarët u frymëzuan nga antitrupat e prodhuar nga një lamë e quajtur Winter për të zhvilluar antitrupin e tyre sintetik kundër SARS-CoV-2. Winter jeton në një fermë në një fshat belg dhe po cilësohet nga shkencëtarët si shpresa jonë më e madhe kundër virusit.

“Ndërsa ne po punonim në këtë projekt, koronavirusi i ri SARS-CoV-2 u shfaq dhe proteinat  spike e SARS-CoV-2 dhe SARS janë mjaft të ngjashme,” tha Jason McLellan, profesor i asociuar i biologjisë molekulare dhe autori i studimit, “Ne menduam se mbase ky anti-trup mund të lidhej nëse e izolonim, do të lidhej edhe me këtë.”

Për dallim nga shumica e vaksinave, të cilat duhet të futen në trup muaj para infeksionit në mënyrë që të jenë efektive, terapia me antitrupa funksionon pothuajse menjëherë, tha McLellan. Një trajtim i mundshëm duke përdorur antitrupat e lamës mund të sigurojë mbrojtje të shpejtë për popullatat e cenueshme siç janë njerëzit e moshuar dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor.

“Menjëherë pas injektimit, ata do të kenë imunitet ndaj këtij virusi”, tha McLellan.

Ekipi do të fillojë së shpejti testimin e antitrupat tek kafshët, i cili do të bëhet nga studiuesit në Belgjikë. McLellan tha se ata mund të përparojnë në sprovat njerëzore në rreth dy muaj.

Në përgjithësi, “antitrupat janë struktura të vogla në formë Y, të cilat i bashkëngjiten patogjenëve si koronavirusi dhe ua bëjnë të lehtë qelizave tona mbrojtëse t’i gjejnë dhe sumojnë virusrt,” drejtor i parandalimit dhe kontrollit të infeksionit në Nju Jork. (Dr Javaid nuk ishte i përfshirë në hulumtimin e ri lamas.) Me fjalë të tjera, antitrupat paralajmërojnë trupin tuaj për rrezik nga bakteret dhe viruset, duke komunikuar kështu në trupin tuaj për të shkatërruar patogjenët e rrezikshëm.

Antitrupat më të rëndësishëm, në lidhje me koronavirusin e ri, synojnë proteinën spike , të cilët lidhen me receptorët e qelizave njerëzore dhe lejojnë që materiali gjenetik i virusit të hyjë në qelizat njerëzore dhe të fillojë infeksionin. Kur një antitrup lidhet me atë proteinë spike, ajo bllokon infeksionin. Kjo është arsyeja pse testimi i antitrupave është kaq i rëndësishëm tani, pasi testuar antitrupa, mjekët mund të shohin nëse keni qenë të ekspozuar ndaj virusit. Në teori, ata që kanë qenë të ekspozuar ndaj virusit janë imun ndaj tij, megjithëse tani studiuesit nuk e dinë se sa imunitet japin antitrupat e koronavirusit, ose sa kohë mund të zgjasë.

Ende pyesni veten se si lama nga Belgjika hyn në lojë? Ndërsa njerëzit prodhojnë vetëm një lloj antitrupi për të luftuar viruset, llamba prodhon dy, një që është e përmasave të ngjashme me ato që gjenden tek njerëzit, dhe një që është më e vogël dhe potencialisht më e mirë për të sulmuar virusin COVID-19.

“Aantitrupat më të vegjël mund të kenë më shumë mundësi të godasin proteinat spike që antitrupat tipike të njeriut nuk munden, duke i dhënë organizmit një shans më të mirë në neutralizimin e koronavirusit”, thotë Javaid. Përveç kësaj, antitrupat e lamave në përgjithësi gjithashtu manipulohen lehtësisht, do të thotë se ato mund të shkrihen me antitrupa të tjerë njerëzorë.

“Deri më tani, gjithçka që ne vërtet dimë për antitrupat e gjetur tek lama është se ata mund të neutralizojnë në mënyrë efektive koronavirusin e ri në kulturat e qelizave, por te lë shpresojmë se ato mund të përdoren potencialisht si një trajtim parandalues për të siguruar mbrojtje afatshkurtër, të përkohshme kundër Covid-19. Megjithatë, hulumtimi në lidhje me antitrupat e lamave dhe trajtimet e mundshme është shumë i ri. Kjo është e gjitha teorike”, paralajmëron. ai

Në të gjithë botën, shumë ekipe kërkimore janë duke garuar për të gjetur një trajtim efektiv për koronavirusin.

“Gjërat po lëvizin shpejt”, tha McLellan. Ai është i sigurt se antitrupat e gjetura tek Winter do të jenë një nga metodat më të dobishme për të luftuar koronavirusin.

Si