Ballina Bota RAPORTI/ Injorimi fatal: Ja si inteligjenca amerikane zbuloi kërcënimin koronar që në...

RAPORTI/ Injorimi fatal: Ja si inteligjenca amerikane zbuloi kërcënimin koronar që në nëntor

Në fund të nëntorit, inteligjenca amerikane paralajmëroi se një virus i përhapur në rajonin e Wuhan të Kinës mund të ndryshojë stilin e jetës dhe të biznesit dhe të kërcënojë popullsinë e saj, raporton ABC, duke cituar katër burime me raporte sekrete.

Shqetësimet mbi atë që tani njihet si pandemia e re e koronavirusit u ngritën në një raport inteligjence të nëntorit nga Qendra Kombëtare e Inteligjencës Mjekësore (NCMI) e ushtrisë.

Raporti është rezultat i një analize përgjimi telefonik dhe kompjuterik, së bashku me imazhet satelitore.

Më pasu ngrit alarmi, pasi sëmundja jashtë kontrollit do të përbënte një kërcënim serioz për trupat amerikane në Azi – forca që varen nga puna e NCMI.

Kjo është, sipas ABC, një imazh i qeverisë amerikane që mund të kishte rritur përpjekjet për të lehtësuar dhe shtypur virusin shumë më shpejt, i cili në mënyrë të pashmangshme u përhap në territorin e SHBA, e tani ka futur vendin në kolaps e po vret me qindra jetë ccdo ditë.

“Analistët kanë konstatuar se kjo mund të jetë një ngjarje kataklizmike,” tha një burim në një raport të NCMI.

Që nga nëntori, NCMI ka paralajmëruar vazhdimisht Agjencinë Kombëtare të Inteligjencës së Mbrojtjes, Pentagonin dhe Shtëpinë e Bardhë.

Që nga paralajmërimi në nëntor, burimet e ABC përshkruanin njoftime të shumta deri në dhjetor që kishin pasur me drejtuesit e qeverisë.

E gjitha arriti në një shpjegim të hollësishëm të problemit, i cili erdhi në tryezën e Presidentit në fillim të janarit.

Në mënyrë që diçka të paraqitet në një konferencë për Presidentin, duhet të kalojnë disa javë para se të kontrollohet dhe të analizohet.

Raporti i NCMI ishte i disponueshëm për këdo në mjedisin e inteligjencës amerikane.

Këto analiza treguan se udhëheqja kineze e dinte që epidemia nuk ishte nën kontroll, dhe se ata po i mbanin ato informacione nga qeveritë e huaja dhe agjencitë shëndetësore botërore.

“Ky do të ishte një shqetësim domethënës që ky informacion do të shkaktonte”, tha ish-Ndihmësi i Sekretarit të Mbrojtjes, Mick Mulroy

Mulroy, i cili më parë ishte një anëtar i rangut të lartë të CIA, tha se NCMI po bënt punë serioze që nuk duhej injoruar nga drejtuesit e lartë të qeverisë.

“Inteligjenca mjekësore i konsideron të gjitha të dhënat origjinale – inteligjencën e imazhit, inteligjencën njerëzore, inteligjencën e sinjalit,” tha Mulroy.

“Pastaj ekziston një analizë e njerëzve që i dinë këto fusha specifike. Pra, për ta bërë atë të qëndrojë në pah, ai është rishikuar nga ekspertë të fushës. Ata përpunojnë të gjitha të dhënat së bashku dhe shikojnë potencialin për një krizë ndërkombëtare shëndetësore”, sqaroi ai.

Ndërkohë, Presidenti Trump tha në një fjalim të fundit se koronavirusi ishte “diçka që SHBA nuk e dinte deri para dy muajve”. 

VIDEO bonus:
Loading...