Ballina Psikologji Përfitimet psikologjike nga “heshtja” në kohë karantine

Përfitimet psikologjike nga “heshtja” në kohë karantine

Heshtja është një burim i mirëqenies psikologjike: largon stresin, lufton ankthin dhe përmirëson përqendrimin, sipas mendimit të ekspertëve.

Karantina po na bën të rizbulojmë kënaqësinë për të qenë me familjen, por edhe vetminë për disa. Shumë njerëz e konsiderojnë të frikshme heshtjen, veçanërisht ata që duan të flasin gjatë gjithë kohës, kështu që shpesh kur jeni vetëm ju preferoni të nxirrni dikë nga televizori vetëm për të pasur shoqëri.

Të tjerëve u pëlqen të qëndrojnë dhe të dëgjojnë muzikë. Por heshtja gjithashtu mund të rezultojë në mirëqenie psikologjike nga e cila burojnë shumë përfitime.

Heshtja është një aleat i shkëlqyeshëm për mirëqenien tonë. Kjo na lejon të përqëndrohemi në veten tonë të brendshme, në ritmin e personit tonë. Gëzimi i qetësisë krijon kreativitet, aftësi introspektimi dhe vëzhgimi.

Qetësia favorizon analizën e mendimeve, ndjenjave dhe dëshirave tona; kjo na bën të mendojmë më shumë për veten dhe botën përreth nesh.

Për më tepër, heshtja sjell gjithashtu përfitime biologjike dhe ka një efekt specifik në shëndetin tonë fizik dhe mendor. Falë tij, trupi ynë nuk prodhon më kortizol, hormoni i prodhuar nga stresi; presioni i gjakut bie ndërsa ankthi zvogëlohet; dhe tensioni i muskujve është dobësuar.

10 minuta në ditë do të jenë të mjaftueshme për të rifituar mirëqenien tuaj psikologjike dhe fizike. Nuk është një kurë shkencore, por të qenit vetëm në periudha të caktuara të ditës, ju ndihmon të vuani më pak nga ankthi.