Ballina Koronavirusi Koronavirusi, 30 studime për vaksinat në të gjithë botën. Cili kërkim është...

Koronavirusi, 30 studime për vaksinat në të gjithë botën. Cili kërkim është më i afërt me qëllimin?

Nga Margherita De Bac

Të paktën një vit për ta gjetur vaksinën, atëherë fillon prodhimi: Evropa rrezikon të mbetet pas SHBA-së. Rezultatet e testeve të para italiane priten në mes të majit.

Pse vaksina është kaq e rëndësishme?

Është e vetmja zgjidhje e vërtetë afatgjatë kundër pandemisë Covid-19. Pasi të kemi kaluar fazën akute që po përjetojmë, do të na duhen “armë parandalimi të nevojshme për të formuar të ardhmen. Ne duhet të investojmë në këtë drejtim edhe nëse perspektiva për të pasur rezultate nuk është e menjëhershme “, thotë Gennaro Ciliberto, drejtor i shkencave të institutit të kancerit Regina Elena, biolog molekular dhe imunolog. Edhe kur përhapja të jetë ndalur, virusi gjithmonë mund të jetë i gatshëm për të krijuar shpërthime të reja dhe vetëm një vaksinë mund të garantojë imunitetin bazë të popullatës, domethënë aftësinë kolektive për t’iu përgjigjur një infeksioni të ri.

Sa kohë do të marrë prodhimi i vaksinës?

Kohët e kërkimit do të jetë e gjatë. Agjensia Evropiane e barnave, Ema, si dhe “motra” amerikane FDA, Administrata e Ushqimit dhe Barnave, kanë autorizuar aplikimin e skemës së miratimit të shpejtë Prime (ilaçe prioritare). Por nuk do të keni mundësi të vraponi shumë, paralajmëron drejtoresha Ema me qendër në Amsterdam, Guido Rasi: “Ne kemi diskutuar tashmë me zhvilluesit për një duzinë vaksinash të mundshme kundër Covid-19, por në mënyrë të arsyeshme nuk është e mundur të presim një rezultat gati për të dalë e gjelbër para një viti. Ne e dimë që dy kandidatë kanë hyrë në fazën e provës klinike mbi vullnetarë të shëndetshëm, mund të kemi disa muaj profilaksi për t’u testuar në audiencat më të rrezikuara, siç janë punonjësit e shëndetit”.

Po koha e prodhimit?

Është një element shtesë që do të marrë shumë kohë. Pasi të merret autorizimi, dozat duhet të jenë në sasi të mjaftueshme për të përmbushur nevojat evropiane dhe globale. Dhe le të flasim për miliona doza që do të shpërndahen në të gjithë botën. “Kjo kërkon një kapacitet të konsiderueshëm prodhimi. Reduktimi i kapacitetit në Evropë është shqetësimi ynë i madh, kjo fazë kërkon veprime të bashkërenduara”, paralajmëron Rasi. Frika është se në garën për vaksinën fituese, kontinenti i vjetër do të mbetet prapa. Shqetësimet janë të bazuara mirë. Ndërsa kompanitë dhe qeveria amerikane kanë paralajmëruar miliarda investime, nga Evropa dhe Italia, kurrë pa u mburrur në financimin e kërkimit, vetëm sinjale të ndrojtur.

Sa vaksina po bëhen gati?

Rreth 30 projekte janë realizuar nga kompani dhe organizata akademike. Ciliberto shpjegon: “Vaksina duhet të jetë në gjendje të shkaktojë prodhimin e antitrupave në trup për t’u mbrojtur. Në këtë rast, objektivi është proteina Spike, e cila lejon që virusi të njohë qelizat e rreshtimit të bronkeve dhe mushkërive për t’u lidhur. Sfida është ekstrapolimi i kësaj proteine ​​e cila në vetvete është e padëmshme dhe e inokulon atë për të mësuar sistemin imunitar të bëjë antitrupa. Kjo quhet imunizim aktiv, profilaksi ”. Për të arritur të njëjtin qëllim, kompanitë përdorin teknologji të ndryshme. Është herët të kuptosh se cili do të jetë më efikas.

Si duken projektet më të avancuara për momentin?

Bazuar në lajmet dhe njoftimet, Moderna di Boston duket se është djegur. Ajo filloi në mes të marsit me një numër të zvogëluar të vaksinimeve për vullnetarë të shëndetshëm. Jemi në fazën e parë, ai që shërben për të testuar rezistencën e vaksinës, domethënë të sigurohemi që nuk është toksik dhe se ka aftësinë të nxisë prodhimin e antitrupave. Falë skemës Prime, lejohet të anashkaloni eksperimentet mbi kafshët, duke u kuptuar që, nëse do të kishte nevojë të provoni në një shkallë të gjerë, dhe ne po flasim për qindra njerëz, do të ishte e nevojshme të paraqisnit edhe veprat parathënëse që po përparojnë ndërkohë. Inovio, një kompani nga Masaçusets, e mbështetur nga HIC, ekuivalenti amerikan i Institutit tonë të Lartë të Shëndetit, gjithashtu filloi me vaksinime mbi vullnetarë të shëndetshëm./Corriere.it/

VIDEO bonus:
Loading...