Ballina Bota Analiza Pse Putin po i shpalli luftë Amerikës në tregun e naftës?

Pse Putin po i shpalli luftë Amerikës në tregun e naftës?

Vladimir Putin e di se industria e brishtë e naftës së Amerikës është e ndërtuar mbi një mal borxhi. Kështu që kur Arabia Saudite bëri thirrje për ulje të prodhimit për të zbutur prodhimin e tepërt, Putin vendosi të mos e pranonte.

Rusia tronditi botën javën e kaluar duke hedhur në erë aleancën e saj të lëkundur me OPEC. Refuzimi i Moskës për t’u bashkuar me kartelin synon pjesërisht në mbytjen e kompanive amerikane të naftës së argjilës që mbështeten në çmime më të ulta.

Qëllimi i Putinit është të heqë pjesën e tregut nga prodhuesit amerikanë, rritja e nxitur nga borxhet e së cilës bëri që Rusia të humbasë titullin e saj në vitin 2018 si prodhuesi më i madh në botë i naftës.

Aksionet e kompanive të mëdha të naftës si ExxonMobil (XOM) dhe Chevron (CVX), modelet e biznesit të të cilave u ndërtuan për t’i bërë ballë naftës së papërpunuar të lirë, secila u ul 12%. Kompanitë e eksplorimit dhe prodhimit u grumbulluan, me burimet natyrore Pioneer (PXD) poshtë 37% dhe Occidental Petroleum (OXY) të borxhit të humbur 52%.

Shkrirja e prodhimit të naftës kërcënon të shkaktojë një përsëritje të 2014-2016 që falimentoi dhjetra kompani amerikane të naftës dhe gazit dhe shkaktoi qindra mijëra pushime nga puna. Megjithëse industria mbijetoi, përvoja provoi të ishte shumë e dhimbshme. Këtë synon Putin.

Nuk është sekret se Rusia dhe kompanitë e saj të naftës nuk i durojnë dot më përpjekjet e OPEC për ribalancimin e tregut të naftës. Për vite të tëra, Rusia u bashkua me OPEC në uljen e prodhimit për të vendosur një dysheme për çmimet e naftës. Megjithatë, çdo ndërprerje e prodhimit e detyroi Rusinë të heqë dorë nga tregu në industrinë e lulëzuar të energjisë të Amerikës.

Përtej betejës së tregut, analistët thanë që Rusia po kërkon të hakmerret për fushatën e fundit të Uashingtonit për sanksione energjetike. Duket se këto janë shkaqet pse Vladimir Putin po kërkon një luftë çmimesh me Amerikën.(CNN, scan)

VIDEO bonus:
Loading...