Ballina Koronavirusi Koronavirus: Përbërja e maskave mbrojtëse dhe efikasiteti i tyre

Koronavirus: Përbërja e maskave mbrojtëse dhe efikasiteti i tyre

Ka nga ata që përdorin letër kuzhine, ata që përdorin garzë dhe ata që madje krijojnë maskë me sytjena. Interneti është plot me ide ekstravagante dhe mësime pak a shumë të besueshme për të bërë maska ​​kundër koronavirus në shtëpi, por për të bërë mjete me të vërtetë të dobishme që ju nevojiten për të respektuar indikacione të caktuara shpjegon më mirë Claudio Galbiati, presidenti i seksionit të Sigurisë së Assosistema, i cili në Confindustria përfaqëson prodhuesit dhe shpërndarësit e pajisjeve mbrojtëse personale (Dpi).

Maskat e bëra vetë

Maskat e bëra vetë nuk na mbrojnë nga koronavirusi, por mund të veprojnë si pengesë për pjesën e jashtme për të mos lejuar të përhapet infeksioni: në një kuptim të caktuar ata imitojnë maska ​​kirurgjikale, por kanë një funksion shumë më të kufizuar sepse ato nuk ngjiten mirë në fytyrë dhe ajri kalon lehtë nga skajet, thotë eksperti.

Maska kirurgjikale

Maska kirurgjikale janë të përbërë nga 2 ose 3 shtresa të pëlhurave jo të endura (në fije poliesteri ose polipropileni) të cilat filtrojnë ajrin në dalje dhe mbrojnë nga spërkatjet e lëngshme, siç është pështyma e lëshuar nga kollitja ose teshtitja.

Në të njëjtën mënyrë, vazhdon Galbiati, “maskat e bëra vetë duhet të kenë një shtresë të papërshkueshme nga uji dhe disa shtresa filtri të pëlhurës jo të endura, të bëra për shembull me fasha të garzave”.

Maska Ffp2 dhe Ffp3

Një efekt krejtësisht i ndryshëm për maskat Ffp2 dhe Ffp3 të destinuara për personelin e kujdesit shëndetësor. “Ato janë bërë me tre shtresa të pëlhurave jo të endura me dendësi të ndryshme”, shpjegon eksperti. “Shtresa e jashtme mbron nga papastërtia e trashë, shtresa e ndërmjetme filtron, ndërsa shtresa e brendshme i jep formë maskës dhe mbron filtrin nga lagështia e frymës”.

Shtresa e filtrimit “para së gjithash ka një efekt mekanik, sepse bën që kalimi i ajrit të mundohet duke bllokuar hyrjen e grimcave më të mëdha, deri në 10 mikron në diametër; por sekreti i saj i vërtetë qëndron në të paturit e një ngarkese elektrostatike, e cila tërheq dhe mban grimca më të vogla se 5 mikron ”.

Sidoqoftë edhe maskat Ffp2 dhe Ffp3, duhet të zëvendësohen pas një kohe të caktuar të përdorimit sepse humbet aderimin në fytyrë”, rekomandon Galbiati.

Ffp2 filtron mbi 92% të grimcave të pezulluara në ajër, ndërsa Ffp3 arrijnë vlera të barabarta ose më të mëdha se 98%. “Ekzistojnë edhe maska ​​Ffp2 dhe Ffp3 që kanë një valvul për të lehtësuar nxjerrjen: të dizajnuara për ata që punojnë në vendet e ndërtimit, ato mund të jenë të rrezikshme nëse i veshin personat e infektuar, sepse nuk e filtrojnë ajrin në dalje”, nënvizon eksperti.

Maska gjysmë gome me filtra të këmbyeshëm

Një kapitull i veçantë për “gjysmë-maska ​​të bëra prej gome silikoni që lahet, mbi të cilat mund të montohen filtra të këmbyeshëm: po aq efektiv sa Ffp2 dhe Ffp3 tradicionale, ata kanë avantazhin e tyre të ripërdoren. Si shoqatë – përfundon Galbiati – ne po zhvillojmë një protokoll për të dezinfektuar edhe filtrat, me një ekspozim në 70 gradë për 30 minuta “./Ansa.it/

VIDEO bonus:
Loading...