Ballina Kuriozitete Studimi: Madhësia e bebes së syrit përcakton inteligjencën e një personi

Studimi: Madhësia e bebes së syrit përcakton inteligjencën e një personi

Shpesh shikimi i një personi mund të tregojë mbi personalitetin e këtij të fundit dhe është një indicie për të kuptuar se sa inteligjent është personi që kemi përballë. Dhe në fakt ekziston një themel shkencor lidhur me shikimin.

Në fakt, madhësia e bebes së syrit është një tregues i shkëlqyer i aftësive mendore të një individi.

Për të vërtetuar këtë tezë janë rezultatet e studimit të botuar në revistën Psikologjia Kognitive.

Hulumtimi u krye në Institutin e Teknologjisë në Gjeorgji. Ky studim i veçantë përfshinte 512 individë që kanë kaluar një seri testesh njohëse, në veçanti për të matur kujtesën e tyre të punës (pjesë e kujtesës afatshkurtër që na nevojitet, për shembull, për të mbajtur në mend një numër telefoni) dhe inteligjenca, ose arsyetimi i rrjedhës, që është aftësia për të menduar logjikisht dhe për të zgjidhur problemet në situata të reja.

Rezultatet treguan se persona që kanë bebe të syrit më të madh, kanë një kujtesë më të fortë duke i veccuar nga të tjerët që nuk shfaqën të njëjtën aftësi,

Shpjegimi mund të jetë se prapa lidhjes midis madhësisë së bebes dhe inteligjencës ekziston marrëdhënia që bebja e syrit ka me trurin, përmes një zone me të cilën është në komunikim të drejtpërdrejtë, locus coeruleus, aktiviteti nervor i të cilit shoqërohet me ndryshime në madhësinë e bebes. Nga ana tjetër, locus coeruleus është në komunikim me lobin parafjalor, selinë e funksioneve tona më të larta njohëse, saktësisht “inteligjencën”.

VIDEO bonus:
Loading...