Ballina Shëndeti Si po përhapet virusi vdekjeprurës që ka frikësuar botën dhe sa pak...

Si po përhapet virusi vdekjeprurës që ka frikësuar botën dhe sa pak dimë për të

Një studim i publikuar të premten në revistën mjekësore “JAMA” zbuloi se 41% e 138 pacientëve të parë të diagnostikuar në një spital në Wuhan, Kinë, supozohet se ishin infektuar në atë spital.

Ky është një lajm i rëndësishëm. Kjo do të thotë se gati gjysma e infeksioneve fillestare në këtë spital janë përhapur brenda vetë spitalit. Kjo quhet transmetim nosocomial. (Mjekët përdorin fjalë të mëdha për t’i fshehur gjërat e këqija: Mjetet nosocomiale e dalluan virusin në spital.)

Për më tepër, shumica e përhapjes së koronavirusit nuk ka ardhur nga përçimi nga një person te tjetri. Pra, si SARS dhe MERS, koronaviruse të tjera para tij, koronavirusi i Wuhan po përhapet në spitale.

Virusi duket të jetë mjaft infektiv, punonjësit e kujdesit shëndetësor janë në rrezik të lartë, dhe urgjentisht kemi nevojë për më shumë informacione sesa infektues është virusi. Virusi mund të jetë i pamundur të kontrollohet, ashtu si ftohja e zakonshme dhe gripi nuk mund të ndalohen, informon dritare.net

Përpjekjet e jashtëzakonshme të Kinës për të ndaluar përhapjen e virusit, edhe nëse nuk kanë sukses, mund të ngadalësojnë përhapjen e tij dhe të përmirësojnë aftësinë e Kinës dhe botës për të kufizuar dëmin që shkakton virusi.

Çfarë duhet të bëjmë tani?

Ne duhet të mbrojmë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të tjerët që kujdesen për njerëzit e sëmurë. Kjo bëhet përmes një hierarkie kontrolli: burimi, inxhinieria, administrata dhe personalja.

1- Kontrollet e burimit përfshijnë:

– Inkurajimin e pacientëve që janë pak të sëmurë që nuk i rrezikojnë të tjerët,

– t’u kërkohet njerëzve që janë të sëmurë të vënë maska në fytyrë;

– kufizimi i frekuentimit në spital nga vizitorët që mund të jenë infektues;

– të sigurohet që punëtorët e kujdesit shëndetësor të cilët janë të sëmurë, të mos punojnë,

– minimizimi i numrit,

– të sigurohet që procedurat e rrezikshme të tilla si: bronkoskopia dhe induksioni i pështymës, të kryhen vetëm në dhoma të izoluara.

2- Kontrollet inxhinierike përfshijnë vendosjen e pjesëve ndarëse në zonat e trageteve, duke siguruar që ajri i kontaminuar potencialisht të mos riciklohet dhe sipërfaqet të pastrohen me përpikëri, dhe zbatimi i masave paraprake shtesë për rastet e dyshuara.

3- Kontrollet administrative përfshijnë pyetjen e të gjithë pacientëve nëse kanë simptoma dhe të matin temperaturën e tyre. T’u kërkohet atyre që kanë kollë ose ethe që të mbajnë një maskë në fytyrë, dhe t’i izolojnë ata nga të tjerët të paktën për pak kohë. Është e rëndësishme të kontrollohen dhe veçohen pacientët që janë me koronavirus, dhe të zbatohen procedura të rrepta të kontrollit të infeksionit.

4- Kontrollet personale përfshijnë larjen e duarve dhe higjienën e frymëmarrjes. Por përdorimi i maskave nga publiku i gjerë, njerëzit pa simptoma që nuk kujdesen për të tjerët ka pak ose aspak përfitim dhe potencialisht shkaktojnë dëm të madh, pasi njerëzit që me të vërtetë kanë nevojë për to nuk mund t’i marrin. Maska duhet të përdorin mjekët që kujdesën për pacientët. Pacientët gjithashtu duhet të jenë në gjendje të mbulojnë gojën për të zvogëluar përhapjen e infeksionit. /dritare.net

VIDEO bonus:
Loading...