Ballina Bota Rregulla të reja për emigracionin në Angli nga 2021: Zbulohen detajet, kandidatët...

Rregulla të reja për emigracionin në Angli nga 2021: Zbulohen detajet, kandidatët do vlerësohen në sistem pikësh

Qeveria e Boris Johnson zbuloi planet për t’i dhënë fund asaj që e quajti varësinë e Mbretërisë së Bashkuar nga “puna e lirë me aftësi të ulëta” duke dhënë premtimin e saj për të ndaluar lirinë e lëvizjes nga Bashkimi Evropian pas Brexit.

Sipas një sistemi të imigracionit të bazuar në pikë për të hyrë në fuqi më 1 janar 2021, punëtorët duhet të dëshmojnë se mund të flasin anglisht, të kenë një ofertë të verifikuar pune dhe të plotësojnë një prag pikësh bazuar në aftësitë e tyre specifike, kualifikimet dhe pagat e ardhshme, sipas një dokumenti të politikave qeveritare botuar të Mërkurën.

Sistemi do të “ulë numrat e përgjithshëm të migracionit” ndërsa tërheq “më të ndritshmit dhe më të mirët nga e gjithë bota”, tha sekretari i Brendshëm Priti Patel për radio LBC. Qëllimi është që “t’i japim fund besimit tonë ndaj punëtorëve me aftësi të ulëta”.

Johnson ka thënë vazhdimisht se votuesit kanë zgjedhur Brexit të paktën pjesërisht për të kontrolluar imigracionin, por planet kanë shkaktuar paralajmërime të menjëhershme nga bizneset në lidhje me ndikimin e mungesës së parashikuar të punëtorëve.

Një grup këshillimor qeveritar vlerësoi muajin e kaluar se 70% e punëtorëve të BE-së tashmë në Angli nuk do të ishin të kualifikuar për viza sipas rregullave të reja. Qeveria thotë se kompanitë duhet të “përshtaten” dhe të bëjnë më shumë për të trajnuar forcën punëtore të vendit.

Rreziku i biznesit

“Shpejtësia dhe shkalla e këtyre ndryshimeve do të kërkojë rregullime të konsiderueshme nga bizneset,” tha Adam Marshall, Drejtori i Përgjithshëm i Dhomave të Tregtisë Britanike. “Kompanitë tashmë po investojnë shumë në talentin e rritur në shtëpi në të gjithë SH.K., por mungesa kritike e punës do të thotë që firmat ende do të kenë nevojë për qasje tek punëtorët e huaj në të gjitha nivelet e aftësive.”

Një tabelë e publikuar nga Zyra e Brendshme tregoi se 70 pikë do të duheshin për të marrë një vizë. Shembujt përfshijnë 10 pikë për të folur anglisht, 20 pikë për një ofertë pune, 20 për pagë 25.600 paund (33,000 dollarë) ose më lart, dhe 20 pikë secila për një kualifikim pas doktoratës ose një vend pune në një profesion të caktuar të mungesës.(scan)

VIDEO bonus:
Loading...