Ballina Teknologji Fluturimet “supersonike”: Dy kompani po bëjnë gati planet për të “shkurtuar kohën”...

Fluturimet “supersonike”: Dy kompani po bëjnë gati planet për të “shkurtuar kohën” tonë mbi avion

Një epokë e re e fluturimit supersonik mund të jetë pothuajse shumë afër, por ka tre sfida për të kapërcyer kur bëhet fjalë për fluturimin më shpejt se shpejtësia e zërit.

Këto njihen si tre problemet tipike të aviacionit: inxhinieria, mjedisi dhe ekonomia.

Concorde, mrekullia aeronautike që bëri fluturimin e saj të fundit 16 vjet më parë këtë javë, përfundoi me sukses vetëm të parën nga ato tre sfida udhëtimi.

Aeroplani më i ngushtë në botë mund të transportonte pasagjerë përtej Atlantikut në më pak se gjysmën e kohës së marrë nga aeroplanët e tjerë tregtarë, por prapëseprapë ai kishte mangësi ekologjike dhe kosto të larta operimi.

Tani në një kohë kur emetimet e karbonit dhe mirëqenia e planetit tonë janë në qendër të vëmendjes, a mund të jetë një kthim në fluturimin komercial supersonik me të vërtetë i qëndrueshëm, fitimprurës për linjat ajrore dhe prodhuesit dhe të përballueshme për pasagjerët?

Ekzistojnë dy ndërmarrje amerikane që sigurisht që mendojnë kështu, dhe ata po shkojnë me nxitim të plotë me planet për të sjellë aeroplanët supersonikë në treg deri në mesin e viteve 2020. Kohët e sugjeruara të udhëtimit janë po aq të shkurtra sa Nju Jorku në Londër nga tre orë, në 15 minuta.

Njëra është duke synuar linjat ajrore, tjetra tregun ekzekutiv të avionëve, dhe ata të dy kanë marrë zgjidhje të ndryshme për njërën nga pikat kryesore mjedisore të fluturimit supersonik: si ta menaxhojnë bumin zërit.(CNN)

VIDEO bonus:
Loading...