Ballina Bota DETAJET: Britania gati të ndërtojë linjën e trenave më të kushtueshme në...

DETAJET: Britania gati të ndërtojë linjën e trenave më të kushtueshme në botë

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka nënshkruar marrëveshjen për një linjë hekurudhore me shpejtësi të lartë që u njoftua për herë të parë më shumë se një dekadë më parë.

Shpejtësia e Lartë 2 (HS2) u propozua për herë të parë në vitin 2009 nën qeverinë e Partisë Laburiste para se një administratë e udhëhequr nga Konservatorët në 2010 zbuloi planet për një rrugë në Londër për në Birmingham për shkak të përfundimit deri në vitin 2031.

HS1 është e vetmja rrugëkalimi aktual me shpejtësi të lartë në Britani që lidh Londrën me Tunelin, i cili lidh vendin me Francën. Ajo u hap në 2003.

HS2 duhet të mundësojë që trenat të arrijnë shpejtësinë deri në 330 km/h. Duke folur pas një takimi të kabinetit të martën, Kryeministri anglez Boris Johnson i tha Parlamentit se të Martën se qeveria e tij kishte “guxim për të marrë vendimin” për të dhënë prosperitet në të gjithë vendin.

HS2 ka shkaktuar polemikë në lidhje me ndikimin në mjedis dhe kostot e balonimit. Buxheti i vitit 2015 vendosi koston pak më pak se 56 miliardë ((72.4 miliardë dollarë), por një raport i dalë në janar pretendoi se kostot pothuajse ishin dyfishuar në 106 miliardë £.

Duke adresuar koston, Johnson tha që ai do të emërojë një ministër të qeverisë me kohë të plotë për të marrë përsipër përgjegjësinë e HS2, të futë disiplinë në orarin e projektit dhe të kërkojë kursime të kostos.

Një fazë e dytë e linjës do të lidhë Birmingham me Leeds dhe Manchester, por nuk do të përfundonte para 2035.