Ballina Bota Analiza ANALIZA: Pse duhet të trembet Donald Trump nga Sanders?

ANALIZA: Pse duhet të trembet Donald Trump nga Sanders?

Në një artikull nga Michael Platt, shkruhet se demokrati Bernie Sanders dhe Presidenti Donald Trump kanë një origjinalitet që i bën ata tërheqës për miliona votues. Trump duhet ta kuptojë këtë realitet dhe të trembet nga Sanders – konkludon autori.

Deri në javën e kaluar, shton Platt, dukej se kishte një konsensus midis dy partive kryesore në Shtetet e Bashkuara, Republikane dhe Demokrate, që shumica e debateve demokratike ishin aq të bezdisshme sa që edhe Trump i përshkroi ato si “duke parë vdekjen”.

Nga brenda fronti demokrat, kandidatja Elizabeth Warren e përshkroi Michael Bloomberg si “seksist”, kandidatin Pete Buttigieg e quajti “Amy Klobuchar budalla”, dhe Sandersin si “Buttigiega gënjeshtar”.

Trump e deklaroi veten në Twitter si fituesin e këtij debati, referuar asaj çfarë pa në kampin përballë.

Diskutime dhe mosmarrëveshje

Autori thotë se bëhet gabim duke menduar se debati i ndezur dhe grindja midis kandidatëve do të ndajë Partinë Demokratike dhe do t’i kushtojë asaj zgjedhjet, duke shtuar: “Mos harroni atë që ndodhi katër vjet më parë (në kampin republikan)  kur Marco Rubio e përshkroi Trumpin si një “mashtrues të vogël”, Rick Perry përshkroi si një “demagog,” dhe Lindsey Graham e përshkroi si një “fanatik racist, ksenofob dhe fetar”, por shikoji ata duke kënduar këngë të ndryshme tani”.

Ndërsa shumë njerëz mendojnë se Trump është i sinqertë dhe realist, Bloomberg dhe Sanders kanë rastin më të mirë midis demokratëve për ta mposhtur atë.

Autori beson se Bloomberg duhet të punojë më shumë në stilin e tij të debatit, të cilin demokratët e tjerë dhe media po përpiqen të ndihmojnë.

Kur është fjala për Sanders, njerëzit gjithashtu e shohin atë si të drejtë dhe realist, e ai mund të thotë që njerëzit janë të lodhur nga pabarazia në rritje e të ardhurave midis qytetarëve vit pas viti dhe se Uashingtoni nuk po bën asgjë tjetër përveç zvogëlimit të korporatave taksave.

Klasa punëtore

Gjithashtu, Sanders mund të thotë që njerëzit janë të lodhur nga politikanët e moderuara “neoliberalë” të mbështetur nga korporatet, të cilat janë të gatshëm të bëjnë kompromis për gjithçka. Ai gjithashtu mund të thotë se mënyra se si njerëzit duhet të reagojnë është që përqafojnë programet elektorale të përshtatshme për klasën punëtore, jo klasën e miliarderëve.

Autori vëren se Trump nuk e paraqiti programin e tij zgjedhor, dhe plani politik që ndoqi kur ai mori detyrën nuk i solli shumë përfitime klasës punëtore. Sidoqoftë, Trump ka zbuluar një plan retorik dhe një përzierje kundërshtimesh kulturore që mbrojnë për klasën e bardhë punëtore në vend.

Nëse ka ndonjë gjë për të cilën pajtohen të gjithë rreth Sanders, është se ai është i qartë, i drejtpërdrejtë, i sinqertë dhe realist, dhe kjo është arsyeja pse njerëzit si Trump thonë se kanë frikë nga Sanders.

Platt përfundimisht konkludon se Bloomberg dhe Sanders arrijnë në përfundimet e tyre nga kënde të ndryshme, por përfundimisht arrijnë në të njëjtën pikë. Të dy janë të sinqertë dhe realistë pavarësisht nga dallimet e tyre, por duke pasur parasysh që jetojmë në kohë të çuditshme, demokratët kanë nevojë për një kandidat të çuditshëm për të mposhtur Presidentin e çuditshëm Trump. (tesheshi)

VIDEO bonus:
Loading...