Ballina Bota U rikthye nga emigrimi 20 vjeçar në SHBA, si gjenerali Haftar u...

U rikthye nga emigrimi 20 vjeçar në SHBA, si gjenerali Haftar u bë një udhëheqës i fuqishëm i një Libie në konflikt

Pas rënies së regjimit të Gaddafit, ish-koloneli i tij, Khalifa Haftar, u kthye në Libi pas dy dekadash mërgimi në Shtetet e Bashkuara. Pas mbërritjes ai formoi një formacion paramilitar të quajtur Ushtria e Rregullt.

Në anarkinë pasuese, Hafter u emërua Shef i Shtabit të Ushtrisë Libiane nga Qeveria Kalimtare.

Por në vitin 2014, ai ndërmorri një grusht shteti të dështuar ushtarak, megjithëse pati mbështetjen e një pjese të aktorëve politikë dhe anëtarëve të parlamentit shpërbërja e të cilëve u urdhërua nga gjykata kushtetuese.

Hafter dhe parlamentarët që e mbështetën gjetën mbështetje në Libinë lindore dhe formuan institucione paralele në Tubruk. Tre muaj pas grushtit të pasuksesshëm, Hafter filloi operacionin al-Karam, duke e paraqitur atë si një luftë kundër terroristëve. Në operacion, ai ishte në gjendje të kontrollonte pjesën më të madhe të territorit libian

Hafter ndërtoi fuqinë e tij politike me ndihmën e një numri të fuqive fisnore rajonale, arabe dhe vendase. Hafteri, megjithëse një sekularist i ngurtë, bëri një aleancë me besnikë të Arabisë Saudite, dhe pasuesit e grupit formuan një njësi ushtarake që e ndihmuan atë të konsolidonte kontrollin mbi pjesët lindore dhe jugore të vendit.

Udhëheqësi shpirtëror, Sheiku saudit Sheikh Rebi al-Medhali, i njohur për ndalimin kategorik të çdo revolucioni dhe proteste kundër qeverive arabe, lëshoi ​​një fetva duke thënë se bashkimi në radhët ushtarake të forcave të Hafterit ishte i domosdoshëm, duke e shpallur Hafterin si sundimtar legjitim të Libisë i cili nuk u lejua për të kundërshtuar.

Por Hafter nuk ishte i kënaqur me mbështetjen e aleatëve rajonalë dhe lokalë. Ai e ndau Evropën pasi pushtoi fushat e naftës në Libi dhe shprehu gatishmërinë e tij për të bashkëpunuar në luftën kundër migracionit të paligjshëm dhe trafikimit të armëve. Në këmbim të sigurimit të interesave të vendeve të Evropës Perëndimore, Hafter mori mbështetjen e tyre, e cila iu mohua qeverisë së Tripolit, e cila është zyrtarisht qeveria e vetme e Libisë e njohur ndërkombëtarisht.

Deri më tani, Hafter dhe kryeministri në Tripoli, Serraj, janë takuar në mënyrë të përsëritur për të negociuar një zgjidhje politike përfundimtare, por çdo bisedim ka dështuar.

VIDEO bonus:
Loading...