Ballina Këshilla VIDEO/ Tërmetet janë vërtet të paparashikueshëm, por ekziston një shtrat i cili...

VIDEO/ Tërmetet janë vërtet të paparashikueshëm, por ekziston një shtrat i cili ju mbron prej tyre

Tërmetet janë ngjarje të tmerrshme, të rrezikshme, veçanërisht nëse ato ndodhin gjatë natës dhe ju zgjon papritmas nga gjumi. Shumica e tyre, nuk shkaktojnë vetëm panik por shkaktojnë dhe humbje jetësh.

Duke qenë se tërmeti nuk është një dukuri e parashikueshme, secili prej nesh është i rrezikuar në çdo moment dhe nuk ka mundësi të marrë masa paraprake.

Zgjidhja e vetme e sigurt, është shpikja më e fundit nga një rus, i cili ka krijuar atë që quhet ndryshe ‘’arkivoli i çelikut’’. Nga emri duket mjaft i frikshëm, por në funksion nuk është aspak i tillë.

Ky ‘arkivol’ në të vërtetë është një shtrat, relativisht i lartë, i pajisur me sensorë të cilët ndjejnë lëkundjet e para të tërmetit dhe ju zhysin poshtë në pjesën e poshtme të shtratit metalik, duke ju mbrojtur nga rënia e mundshme e muraturës ose edhe nga një shembje e ndërtesës.

Brenda tij, do të gjeni ushqimi mjaftueshëm, ujë, materialet e ndihmës së parë dhe madje edhe maskat me gaz të cilat mbahen në fund të strukturës, për të siguruar mbijetesën tuaj derisa të dilni që aty.

Ky lloj shtrati është krijuar dhe testuar në Kinë për herë të parë në vitin 2012.