Ballina Bota “Nëse BE po zgjerohet me Shqipërinë dhe Kosovën, pse jo Katalonja dhe...

“Nëse BE po zgjerohet me Shqipërinë dhe Kosovën, pse jo Katalonja dhe Skocia?”

Bashkimi Europian është i suksesshëm edhe nëse përbëhet nga kombe të vogla, tha ish-udhëheqësi i arratisur katalanas, Carles Puigdemont.

Nëse numri i shteteve anëtare do ishte problem, BE nuk do pranonte vende të reja, shtoi ai.

Ish-presidenti katalanas është në kërkim nga Spanja për organizimin e një referendumi për pavarësinë e shtetit dy vjet më parë.

Zërat që kundërshtojnë pavarësinë Katalanase erdhën jo vetëm nga Madridi, por edhe nga Brukseli.

Presidenti i atëhershëm i Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker tha se do të ishte e pamundur të administrohej BE, nëse do të kishte 98 anëtarë, gjë që sipas tij do ndodhte nëse Katalonja do lejohej të bënte atë që donte.

Puigdemont tha që kjo linjë arsyetimi ka një të metë të dukshme.

“Ata na thanë se marrja e Skocisë, Katalonia dhe Flanders do ishte shumë e ndërlikuar. Ne mund ta pranonim këtë gjë, por BE po kërkon të zgjerohet nga 28 anëtarë në 30 apo 32. Ata po negociojnë me Kosovën, Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë për anëtarësimin e tyre,”– tha ai në një intervistë me ish presidentin e Ekuadorit, Rafael Correa.

Puigdemont tha se BE mund të jetë një bashkim funksional me banorë të pasur dhe të lumtur, edhe nëse përbëhet nga vende të vogla.

Por ka një diferencë ndërmjet shteteve që Puigdemont përmendi.

Tri të parat janë pjesë e shteteve të njohura ndërkombëtarisht, Shqipëria dhe Maqedonia Veriore janë kombe sovrane në vete, ndërsa statusi i Kosovës është shumë i diskutueshëm.

Puigdemont argumentoi se rajonet e shkëputura si Katalonja nuk duhet të trajtohen ndryshe për shkak të mënyrës sesi kufijtë u vendosën në të kaluarën.

“Prodhuesit e hartave do të duhet të bëjnë ndryshime shumë herë, sepse, për fat të mirë, kufijtë ndryshojnë. Aspirata jonë është që ato ndryshime të zbatohen jo përmes luftërave, martesave midis familjeve mbretërore dhe kolonizimit, por sipas vullnetit të njerëzve,”– shtoi ai.

Puigdemont insiston që shembulli i një beteje jo të dhunshme për pavarësinë që ai dhe përkrahësit e tij bënë duhet të mirëpritet.

“Përndryshe, njerëzit me aspirata të ngjashme do të shohin se e vetmja mënyrë për t’u bërë e pavarur është përmes luftës dhe konfliktit të armatosur, ku do duhet ndërhyrja e bashkësisë ndërkombëtare më vonë, siç ndodhi me ish-Jugosllavinë,”– tha ish-udhëheqësi.