Ballina Psikologji Disa këshilla se si të kthehemi në normalitet pas një gjendje të...

Disa këshilla se si të kthehemi në normalitet pas një gjendje të rënduar emocionale

Asnjëherë nuk e dimë se kur zemërimi, frika, mohimi ose pranimi i një personi do të udhëheqin personalitetin e tyre, veçanërisht në kohë të larta stresi, paniku dhe traumash. Disa prej nesh duket se qëndrojnë të njëjtë gjatë gjithë procesit të traumës, si dhe shumë prej nesh preken nga një tragjedi pa e pranuar në të vërtetë se janë prekur.

Shumë herë, kur ka një tragjedi, sidomos kombëtare, ne nuk e kuptojmë se dhimbja i godet të gjithë ndryshe, si dhe duhet të jemi të kujdesshëm se si i qasemi temës, apo njëri-tjetrit.

Si miq, familjarë dhe qytetarë, duhet të jemi të vetëdijshëm për ato që nuk duhet të themi dhe si të veprojmë gjatë kohës së emocioneve dhe vuajtjeve, veçanërisht nëse nuk jemi në rrethin e brendshëm të atyre që preken. Mirëpo, për të ndihmuar dikë tjetër, së pari duhet të ndihmojmë veten tonë. Më poshtë, disa mënyra se si mund të rikuperojmë pas një fatkeqësie:

Kalo kohë me fëmijë

Zbulo një pasion të ri

Lexo një libër

Udhëto

Kërko për buzëqeshje në fytyrat e njerëzve

Shkruaj letra falënderimi

Ushtrohu

Ndihmo dikë

Gjej një ngjyrë që të pëlqen

Kalo kohë në natyrë

Bëj diçka kreative

Prano ndihmë nga njerëzit

Mëso diçka të re

Dëgjo muzikë

Bëj pak pushim

Medito