Ballina Bota Analiza ANALIZA: “Marrëveshja e gjelbër” do të jetë motori kryesor i të gjithë...

ANALIZA: “Marrëveshja e gjelbër” do të jetë motori kryesor i të gjithë politikave evropiane në vitet e ardhshme

Pothuajse çdo aspekt kryesor i ekonomisë evropiane do të rivlerësohet në dritën e imperativave të klimës dhe emergjencës ekologjike, sipas planeve të reja të përcaktuara nga Komisioni Evropian këtë të Mërkurë.

Natyra gjithëpërfshirëse e Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane – e cila përfshin ajrin që thithim mënyrën se si rritet ushqimi, nga mënyra se si udhëtojmë në ndërtesat që banojmë – u vendos në një varg dokumentesh, pasi Ursula von der Leyen, kryetarja e re e komisionit, bëri thirrjen e saj për shtetet anëtare dhe parlamentarët në Bruksel për të mbështetur propozimet, të cilat do të përfaqësonin rishikimin më të madh të politikës që nga themelimi i BE-së moderne.

Von der Leyen tha që paketa kishte për qëllim rritjen ekonomike dhe prosperitetin në rritje. “[Kjo] është strategjia jonë e re e rritjes, për një rritje që jep më shumë sesa merr,” tha ajo. “Kjo tregon se si ta transformojmë mënyrën tonë të të jetuarit dhe të punuarit, të prodhimit dhe konsumimit, në mënyrë që ne të jetojmë më të shëndetshëm [jetë] dhe t’i bëjmë bizneset tona të përtërijnë. Ne do të ndihmojmë ekonominë tonë të jetë një udhëheqës global duke lëvizur së pari dhe duke ecur shpejt. ”

Si dhe duke bërë oferta për të udhëhequr botën mbi veprimet klimatike me një objektiv të propozuar të karbonit neto-zero deri në vitin 2050 dhe përgjysmimin e emetimeve deri në vitin 2030, BE do të zhvendoset shumë më thellë në problemet thelbësore që kontribuojnë në emetimet e karbonit dhe ndotjen. Për shembull, në prodhimtari: në dekadat e mëparshme, BE ishte e kënaqur për të vendosur objektiva për ritmet e riciklimit; sipas Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane, rregullatorët do të vendosnin standarde specifike në prodhimin e mallrave për të krijuar një “ekonomi rrethore” dhe të largojnë plastikën dhe mbeturinat e panevojshme para se të krijohen.

Nga viti 2021, të paktën 40% e buxhetit për politikën e zakonshme bujqësore dhe 30% të subvencioneve të peshkimit do t’i kushtohen zgjidhjes së klimës dhe uljes së emetimeve të gazrave serë, në vend që të kontribuojnë në emetime më të larta dhe degradim mjedisor, siç bëjnë shumë nga këto subvencione. aktualisht

Ajri toksik dhe ndikimet e tij shëndetësore do të trajtohen përmes kërkesave më të ashpra të cilësisë së ajrit, dhe objektivat e energjisë do të ngrihen për të gjeneruar më shumë energji nga burimet e rinovueshme, deri në 100% deri në vitin 2050. Më shumë mallra do të transportoheshin nga hekurudhat dhe uji, dhe emetimet e gazrave serë nga udhëtimi ajror do të zvogëlohej.(scan)