Ballina Këshilla STUDIMI: Si të kemi një jetë aktive dhe pse shpenzojmë shumë orë...

STUDIMI: Si të kemi një jetë aktive dhe pse shpenzojmë shumë orë në punë

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se të rinjtë renditin arritjen e pasionit të tyre në karrierë si përparësinë e tyre më të lartë.

Gjetja e një pune përmbushëse u vlerësua gati tre herë më e rëndësishme sesa të kesh një familje nga të anketuarit adoleshent.

Por, për shumë njerëz, kjo thjesht nuk është e realizueshme. Jo çdo punë e lejon mundësinë e ndjekjes së një pasioni.

Pikërisht këtë gjë sugjerojnë dhe studimet më të fundit, kur raportojnë se ndjekja e pasionit përmirëson mirëqenien tuaj, në të cilën përfshihet edhe karriera së bashku me jetën tuaj personale.

Edhe nëse jeni duke bërë punën që ju dëshironi dhe keni një performancë të shkëlqyer në punë, është e rrezikshme që të mbeteni brenda kufijve të punës, si e vetmja mënyrë jetese. Disa punë nuk i lejojnë punonjësit të përqendrohen në interesat e tyre. Në disa aspekte, ndjekja dhe gjetja e pasionit në punë mund të shihet si një luks për ata që zgjedhin profesionet e duhura.

Një studim i kohëve të fundit madje tregoi se njerëzit kishin përfitime më të mëdha kur pasionet e tyre personale dhe puna e tyre aktuale ishin shumë të ndryshme. Është e rëndësishme të kuptosh që dëshira për të ndjekur pasionin në punë është një fenomen modern dhe relativisht unik për Shtetet e Bashkuara. Në vendet e tjera, veçanërisht ato europiane, njerëzit më shpesh e gjejnë veten të plotësuar jashtë punës. Për shembull, gati gjysma e gjermanëve janë anëtarë të së paku një klubi pas punës, i cili u lejon atyre që të përfshihen në aktivitete në kohën e tyre të lirë siç janë; sporti ose kopshtaria. Ndërsa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ndodh e kundërta pasi vetëm pak amerikanë kanë hobi, të cilat i ndjekin në mënyrë aktive, dhe kjo ndodh pasi i puna është simbol i SHBA-së. Punëtorët amerikanë duket se po konkurrojnë se kush mund të punojë më shumë se tjetri, gjë që mund të shpjegojë pse ata kalojnë më shumë kohë në punë sesa shumica e europianëve. Një arsye tjetër për gjendjen aktuale pse shpenzojmë kaq orë në punë, është pasiguria financiare. Një në tre familje të klasës së mesme luftojnë për t’i përmbushur qëllimet, gjë që çon në një përqendrim më të madh në punë.

Një mënyrë për të ndjekur pasionin tuaj jashtë punës është të ndërtoni marrëdhënie të mira me kolegët dhe punëdhënësin, në mënyrë që të keni mundësi të zëvendësoni njëri tjetrin në punë pa shkaktuar dëme.

Gjithashtu, organizimi i kohës tuaj në një formë të mirëmenduar, është thelbësore. Pra, nëse keni mundësi ta nisni ditën shumë herët, mos e neglizhoni atë për disa minuta më shumë gjumë, por çohuni dhe mbaroni gjithë punët tuaja, në mënyrë që të fitoni më shumë kohë gjatë pasdites apo mbrëmjes për të kultivuar pasionet tuaja.

Nëse keni një pasion, apo edhe thjesht një interes, por nuk keni qenë në gjendje të ndiqni, kjo mund të jetë një pikë fillestare. Jashtë punës, ju keni lirinë të provoni gjëra të reja, kështu që eksperimentoni. Mos harroni, gjithashtu, që pasionet mund dhe të veniten me kalimin e kohës, dhe kështu është mirë të ndaloni një aktivitet dhe të filloni një tjetër. Shpesh ndihmon për të gjetur njerëz të tjerë që kanë të njëjtat pasione si ju.

Ndjekja e pasionit tuaj ofron një mori përfitimesh, por fatkeqësisht vetëm disa prej nesh arrijnë t’i japin rëndësinë e duhur dhe arrijnë të kuptojnë se duke zhvilluar pasionet që kemi, mund të rrisim cilësinë e jetesës.(SCAN)

VIDEO bonus:
Loading...