Ballina Bota Përfundon projekti i rëndësishëm energjitik ruso-turk, në janar 2020 nis furnizimi me...

Përfundon projekti i rëndësishëm energjitik ruso-turk, në janar 2020 nis furnizimi me gaz

Presidenti turk, Erdogan, ka njoftuar se ‘TurkStream’, tubacioni 917 kilometra që kalon në fund të Detit të Zi, do të mandatohet zyrtarisht në Stamboll, duke mbyllur me sukses një projekt ambicioz energjetik.

‘TurkStream’ do të jetë operativ nga 8 janari i vitit 2020, tha Erdogan të shtunën, sipas shtypit lokal. Moska kishte konfirmuar më herët se presidenti Putin ka të ngjarë të marrë pjesë në ceremoninë e hapjes në qytetin turk.

Tubacioni shkon nga stacioni i kompresorit ‘Russkaya’ të ‘Gazprom’, i vendosur afër qytetit jugor të Anapa, deri në qytetin turk Kiyikoy, ku lidhet me tubacionet e tjera.

Duke përbërë dy tubacione paralele në det të hapur, pritet të mbajnë 1.1 trilion metra kub gaz në vit. Projekti ambicioz u përfundua nga ndërmarrjet ruse dhe turke, dhe ndërtimi i tij përfshinte dy anije të specializuara për të hedhur tubat në thellësi uji deri në 2,200 metra.

Më vete, Serbia dhe Hungaria po ndërtojnë një tubacion tjetër që do të pompojë gazin nga ‘TurkStream’ dhe do ta transportojë atë më tej në Evropë.

VIDEO bonus:
Loading...