Ballina Lajme Rajoni Në Kroaci ‘turizmi mjekësor’ do të jetë fuqia që do drejtojë ekonominë...

Në Kroaci ‘turizmi mjekësor’ do të jetë fuqia që do drejtojë ekonominë në të ardhmen

Kroacia është një vend i dalluar në Europë dhe botë për turizmin dhe kushtet që ofron. Vizitorë të shumtë nga e gjithë bota mahniten nga peizazhet e mrekullueshme që vendi ka për të ofruar. Prej vitesh vendi bazohet mbi turizmin për të fuqizuar ekonominë dhe politikat e ndjekura në këtë drejtim kanë qenë goxha efektive.

Mirëpo, së fundmi ndërmjet kroatëve, sipërmarrës të ndryshëm kanë filluar të adoptojnë idenë ë të ashtuquajturës turizëm mjekësor, ku njerëzit përveç shërbimeve të zakonshme, përfitojnë edhe kujdes shëndetësor, në aspektin e mirëqenies.

Kroatët po përpiqen që të ndërtojnë qendra të ndryshme “Wellness-i”, me yoga, trajner personal dhe staf mjekësor për të kontrolluar gjendjen tuaj. Ky sektor aktualisht përbën 15-20% të produktit të brendshëm bruto në vendin ballkanik.

Rritja e kërkesës për shërbime të turizmit mjekësor dhe shëndetësor kryesisht po nxitet nga koha e gjatë e pritjes në kujdesin shëndetësor publik dhe kostot e larta të kujdesit privat në vendet e zhvilluara si Britania dhe Italia, si dhe tendenca e përgjithshme e plakjes së popullsisë.

Ardhmëria e Kërkimit të Tregut (MRFR), një firmë ndërkombëtare konsulente e kujdesit shëndetësor dhe konsulencë, parashikon që tregu global i turizmit mjekësor do të rritet me 21.4% në vit deri në vitin 2023.

Zyrtarët vlerësojnë se rreth 10% e turistëve në Kroaci vijnë për kujdes shëndetësor. Mesatarisht ata shpenzojnë pothuajse katër herë më shumë në vend se turistët e tjerë, me gati 300 euro (332.01 dollarë) në ditë.

“Ne e shohim turizmin shëndetësor si produktin tonë kryesor për forcimin e ofertës dhe të ardhurave tona para dhe pas sezonit të mbushur veror, pasi turistët shëndetësorë shpenzojnë më shumë sesa krijuesit e pushimeve verore,” tha Slavija Jacan Obratov nga bordi shtetëror kroat i turizmit HTZ.

Fqinjët e Kroacisë Hungaria dhe Sllovenia tashmë kanë njohur turizmin mjekësor si një sektor me zhvillim të shpejtë. Hungaria është bërë një nga vendet më të njohura në Evropë për turizmin dentar, ndërsa Sllovenia është duke u përqëndruar në qendrat Ëellness.

Euronews

VIDEO bonus:
Loading...