Ballina Bota Bloomberg: Pse mbretërorët sauditët nuk janë në listën e miliarderëve të botës

Bloomberg: Pse mbretërorët sauditët nuk janë në listën e miliarderëve të botës

Edhe pse anëtarët e familjes mbretërore saudite janë sigurisht në krye të listës së njerëzve më të pasur në botë, emrat e tyre ende nuk janë renditur në asnjë prej miliarderëve të botës. Arsyeja është e thjeshtë: pasuria e tyre është e fshehtë dhe e pamundur për t’u llogaritur.

Sipas Indeksit të Bloomberg, 15 miliarderë janë dokumentuar në Arabinë Saudite, me një pasuri të përgjithshme prej 63 miliardë dollarë. Sipas asaj liste, princi më i pasur është Alvalid bin Talal me një pasuri prej rreth 18 miliardë dollarë.

Por Bloomberg vëren se këto janë vetëm një pjesë e vogël e të pasurve sauditë, domethënë vetëm ata që kanë zbuluar financat e tyre ose që zotërojnë disa ndërmarrje publike, kështu që është e mundur të gjurmohen pasuritë e tyre. Për shembull, nuk është ndoshta personi më i fuqishëm dhe mbase më i pasur në Mbretëri, Princi Muhamed bin Salman, në listat e miliarderëve.

Sipas raporteve të mediave, Salman kohët e fundit harxhoi rreth 1.2 miliard dollarë për sende të ndryshme luksoze, përfshirë një imazh prej 450 milion dollarësh të Leonardo Da Vinçit, shkruan Bloomberg

Deri më tani, familja mbretërore fiton më shumë para nga nafta përmes kompanisë shtetërore saudite Aramco, ndërmarrja më e madhe e energjisë në botë.

Sipas vlerësimeve provuese të Bloomberg, të ardhurat e familjes mbretërore nga Aramco kapin më shumë se 260 miliardë dollarë. Por buxheti nuk specifikon se si ndahen, kështu që është e pamundur të zbulohet se sa merr një anëtar në të vërtetë. Familja mbretërore gjithashtu fiton para nga bashkëpunimi me kompani të huaja që janë agjentë ose “partnerë të heshtur” në tregun saudit.

Familja gjithashtu fiton para nga zhvillimi i pasurive të patundshme dhe tregtia, ku e bën më të lehtë për të që të ketë akses në bankat në pronësi të shtetit nga i cili merr hua para për projekte.

Është interesante se në Arabinë Saudite, jo vetëm që është e fshehtë pasuria e familjes mbretërore, por dhe ajo e qytetarëve të zakonshëm. Nuk ka taksë mbi pasurinë në këtë vend dhe për këtë arsye nuk ka detyrim raportimi i saj.

Disa nga miliarderët u zbuluan gjatë një fushate të fundit antikorrupsion në Arabinë Saudite.

Kështu, për shembull, Princi Miteb bin Abdullah, një ish-shef i Gardës Kombëtare, pagoi më shumë se 1 miliard dollarë tre javë më parë për t’u liruar.

Emri i tij nuk ishte në listën e ndonjë miliarderi dhe as nuk e dinte se nga vinin paratë e tij, sipas Bloomberg. (tesheshi)

Loading...