Ballina Aktualitet “Rënia e Qeverisë”, Zaevi kërkon siguri për datën (VIDEO)

“Rënia e Qeverisë”, Zaevi kërkon siguri për datën (VIDEO)

“Nuk ka limite në politikë kur vendi duhet të arrijë sukses”, u përgjigj kryeministri Zoran Zaev në pyetjen se a do të bie qeveria në rast të mos-marrjes së datës për fillim të negociatave e BE-në.

Zaev nuk ishte aq i prerë në qëndrimin e tij ashtu siç ishte një ditë më parë para gazetarëve në Bruksel por tha se të gjithë opsionet janë të mundura në rast se për disa ditë nuk merr informacione nga Brukseli dhe vendet anëtare se dhënia e datës për Maqedoninë e Veriut është e sigurt në qershor ose korrik.

Nëse ka vonesa janë të mundura të gjitha opsionet siç është kthimi i mandatit, hapja e debatit të brendshëm për ndërmarrjen e hapave që mund të jenë zgjedhjet e parakohshme, komplet qeveri e re, ose hapi i tretë ndërmarrja e përgjegjësive të caktuara për mos-suksesin e marrjes së datës pas të gjithë atyre që bëmë edhe pse fajin nuk e shohim këtu. Por në secilin rast, vendi jonë është vend serioz dhe mori vendime serioze të cilat “e shkundën” Evropën – deklaroi Zoran Zaev, kryeministër.

Nga BDI-ja nuk potencojnë nëse kryeministri e ka harmonizuar këtë qëndrim me partnerët e koalicionit por as ata nuk e përjashtojnë mundësinë e rënies së qeverisë.

Mosfillimi i bisedimeve këtë vit mund të krijojë dinamikë negative edhe brenda edhe në rajon meqë do ta komprometojë kondicionalitetin si parim themelor të zgjerimit dhe besueshmërinë e tij. Por jemi optimistë se vendet anëtare e kanë parasysh ndjeshmërinë e momentit dhe do të marrin veprime që do t’i mundësojnë vendit dhe rajonit stabilitet dhe avancim. Dinamika negative ka mundësi të ketë shumë implikime – thonë nga BDI-ja.

Nga VMRO-DPMNE-ja thonë se ky është një tentim i kryeministrit për të hedhur përgjegjësinë e Qeverisë te ndërkombëtarët. Ata kërkojnë dorëheqjen e tij dhe Qeveri teknike e cila do të organizojë zgjedhje të parakohshme.

Zaev, paaftësinë e tij, përpiqet ta mbulojë me hedhjen e fajit te partnerët ndërkombëtar të Maqedonisë. Kërcënimet, presionet dhe shantazhet janë karakteristikë e vetme e politikave të Zoran Zaevit. Gënjeshtrat e Zaevit më nuk kalojnë as në Maqedoni dhe as jashtë Maqedonisë. Është koha që Zaevi të ikën dhe ta paguaj çmimin për të gjithë manipulimet dhe shkatërrimet në vend – tha Naum Stoillkovski, zëdhënës i VMRO-DPMNE-së.

Mbeten edhe dy javë deri në vendimin e vendeve anëtare nëse Maqedonia e Veriut do të marrë ose jo datë për fillim të negociatave në qershor. Mundësia tjetër është në korrik ose në tetor.

VIDEO bonus:
Loading...