Ballina Psikologji Piromani: Motivi dhe identikiti

Piromani: Motivi dhe identikiti

Diferenca mes piromanit dhe zjarrvënësit

“Dallimi i parë që duhet të bëhet midis zjarrvënësve dhe piromanëve – shpjegon Dr. Marco Canavicci, psikiatër dhe kriminolog, i cili ka studiuar gjatë fenomenin e parë në Shtetet e Bashkuara dhe pastaj në Itali. Piromaniaku është i shtyrë për të ndezur nga arsye psikologjike. Nga ana tjetër, kur një zjarr niset për shkaqe ekonomike ose për shantazhuese, po flasim për zjarrvënësit, e cila është për rrjedhojë, një kategori kriminale dhe jo psikologjike.”

Identikiti

“Piromaniakët është përgjithësisht një burrë 30/40 vjeç me arsim të ulët, shpesh jeton vetëm, ka një nivel të ulët intelektual dhe shkollor me një tendencë në alkoolizëm, abuzimin e drogave psikotrope ose drogave me sjellje anti-shoqërore mjaft të shpeshta dhe me një zemërim të fortë të brendshëm që e shtyn atë të shuajë këtë gjendje të fortë emocionale me zjarr.”

“Shpesh thuhet si një klishe “Unë jam aq i zemëruar sa unë do të djeg çdo gjë”. Ata me të vërtetë e bëjnë këtë, sepse vizioni i zjarrit është një burim kënaqësie psikologjike që nuk ka një ekuivalent. Ata kanë një seksualitet problematik dhe vizioni i zjarrit që i shkatërron ato është një burim kënaqësie që nuk ka të barabartë me asgjë dhe për të provuar përsëri këtë kënaqësi, ata janë të detyruar të rishfaqen zjarrin për të provuar përsëri të njëjtën kënaqësi dhe kjo i çon në serialitetin. Zjarrvënësi, nga ana tjetër, pasi të ketë përparësi, përfundon djegien, ndërkohë që piromaniaku vazhdon.”

Kanë një seksualitet problematik, flakët janë si një orgazëm

“Kënaqësia që piromaniakët përjetojnë për të ndihmuar djegien e flakëve është e krahasueshme me kënaqësinë e një orgazme. Për ta është një zëvendësim për aktin seksual, kundër të cilit ata ndihen të papërshtatshëm dhe të pafuqishëm.”

Nivel i ulët intelektual

“Për të vendosur zjarrin nuk ju nevojitet kapacitet i madh, vetëm një çakmak për të marrë një rezultat të mrekullueshëm. Në vend të kësaj, zjarrvënësi përdor mjete më të komplikuara. Shumë shpesh, ajo shkakton kohë shkakton fillimin e zjarrit kur është diku tjetër që të ketë një alibi, ndërsa një zjarrvënës dëshiron të jetë atje kur zjarri djeg. Pra, mekanizmat e shkaktimit shpjegojnë nëse ne jemi në prani të një zjarrvënësi apo një piromani”.

Problemi i afektive nga fëmijëria

“Në Shtetet e Bashkuara ne u përpoqëm të gërmojmë në historinë e këtyre njerëzve në të cilët u gjetën çështje emocionale. Përpiqen të fillojnë me dëmtimin e kafshëve të vogla, të lidhura me tendencën për t’u kthyer me çakmak, djegia e një gazete apo një libri. Shpesh ndodh edhe urinim i natës, ose shëtitje në gjumë, deri në adoleshencë. Bashkësia e këtyre tre sjelljeve nënkupton shumë shpesh një fillim të një rruge kriminale. Kur një fëmijë ka këto tre karakteristika duhet të drejtohemi te një specialist për të ndërmarrë një terapi.”

Mund të shërohet?

“Asnjë piroman nuk kërkon në mënyrë spontane ndihmë, ai vetëm dëshiron të digjet. Ajo që kërkon është një zjarr i ri, jo një shërim. Terapitë në përgjithësi fillojnë kur fillon një proces gjyqësor. Ka terapi njohëse të sjelljes dhe farmakologjike. Ashtu si të gjitha situatat psikologjike, rikthimi është shumë i shpeshtë, sepse nevoja për të vendosur një zjarr është e barabartë me një kusht të varësisë psikologjike dhe situata të varësisë psikologjike priret të mbetet.”

Ndodh shpesh, ai merr pjesë në operacionet dhe shuarjes së zjarrit

“Përmbushja psikologjike nuk përfundon me ndezjen e zjarrit: shpesh vizioni i ngushtë sigurohet nga pjesëmarrja aktive, me shpëtuesit e tjerë, në operacionet shuarjes së zjarrit. Dashuria ndaj zjarrit i çon ata të duan të jenë afër zjarrit. Kur ka një zjarr, shpesh është i njëjti piroman që e lajmëron zjarrfikësin, duke marrë pjesë aktivisht në operacionet zjarrfikëse. Ai kërkon të jetë vullnetar, sepse në këtë mënyrë ai gjithmonë mund të qëndrojë pranë zjarrit.”

Ka femra piromane?

Ato janë shumë pak. Ashtu si të gjitha krimet agresive, ata janë në përgjithësi kryesisht meshkuj, sepse njeriu është heterosetik: ai sjell zemërim nga vetja. Gruaja priret për vetë-shkatërrim, për të lënduar veten dhe për të sjellë agresivitet në vetvete përmes sjelljeve vetëshkatërruese, të tilla si prerja, dëmtimi dhe djegia e vetes.