Ballina Kuriozitete Histori të humbjes së kujtesës që kanë habitur botën

Histori të humbjes së kujtesës që kanë habitur botën

Humbja totale apo e pjesshme e kujtesës është një temë që prej kohësh ka frymëzuar shkrimtarët dhe shkencëtarët për të krijuar apo për të  sjellë në syrin e publikut histori të tilla.

Më poshtë po ju rendisim dy histori të tilla reale:

Në 15 mars të vitit 1887, Ansel Bourne, pastor evangjelist nga Ismanda, u zgjua në Norristoën, të Pensilvanisë, në një shtëpi dhe në një shtrat që nuk i njihte. Ai nuk e dinte se si kishte përfunduar aty dhe nuk e dinte se çfarë e kishte shtyrë që të ndryshonte emrin në A.J. Brown dhe të hapte  një shtypshkronjë. Humbja e kujtesës dhe arratisja e tij u shpjeguan me diagnozën e arratisjes “disociative”. Një tip amnezie psikogjene, eardhur jo nga një dëm celebral organik, por nga një çrregullim i personalitetit të shumëfishtë.  Kjo ngjarje ka shërbyer edhe si lajtmotiv i filmit “The Bourne Identity”, në të cilin rolin kryesor e ka luajtur Matt Damon

Albert Dadas

Një tjetër shembull i arratisjes amnezike është ai që ka ndodhur rreth viteve 1880 me Albert Dadas, një burrë që punonte tek një kompani gazi në Bordeaux (Francë), ai la punën dhe familjen për të bërë një jetë vagabondi, duke jetuar në rrugë, pa dokumente dhe pa qëllime. Kjo rrugë arriti ta çonte deri në Moskë. Kur u arrestua ai deklaroi para autoriteteve që nuk e kishte idenë se kush ishte dhe se si mund të kishte përfunduar aty. Gjendja e tij vinte si pasojë e një problemi psiqik që njihet ndryshe me emrin dromomania, pak a shumë një obsession psiqik që i bën njerëz të fiksohen pas ecjes dhe udhëtimeve.

VIDEO bonus: Tërmeti në Shqipëri VIDEO nga Tetova: MOTI: PUBLICITET: PUBLICITET:
Loading...