Ballina Lajme “Detektor”: Kandidatët presidencialë të ballafaquar me qëndrimet e qytetarëve

“Detektor”: Kandidatët presidencialë të ballafaquar me qëndrimet e qytetarëve

Shkup, 14 prill 2019 (MEDIAL) – Kandidatët presidencialë, Blerim Reka, Gordana Siljanovska-Davkova dhe Stevo Pendarovski sot u ballafaquan në emisionin debatues “Detektor” në TV Sitel. Në diskutimin 80-minutësh, ata folën për programet e tyre, por edhe për temat, të cilët kanë dalur nga hulumtimet e mendimit publik, që për “Detektor” i ka bërë Instituti për hulumtime politike Shkup (IHPSH), marrëdhëniet ndëretnike, Marrëveshjes së Prespës, integrimet, prioritetet, çështjet e amnistisë, ndikimet partiake dhe kushtet për zgjedhje korrekte.

“Përqëndrimi i programit tim presidencial mbetet ‘Republikë për të gjithë’, me ligjin mbi të gjithë dhe do t’i ketë dy prioritete. I pari, si deri te Republika multietnike, e cila mundet të jetë model me të gjithë qytetarët e barabartë, të cilët do ta respektojnë kushtetutën dhe ligjin, dhe i dyti si deri te republikë euroatlantike, respektivisht si të mundohemi që sa më shpejtë ta marrim datën për eurointegrime”, tha Blerim Reka, për temën e parë, e cila kishte të bëjë me porositë, me të cilat kandidatët presidencial dëshirojnë t’i tërheqin votuesit.

Siljanovska-Davkova tha se do të angazhohet për reforma, të cilat do të jenë në funksion të sundimit të së drejtës.

“Atë që e kam arritur në jetën personale dhe profesionale paradokohe, që të jem në BE, do ta bëj edhe me Republikën e Maqedonisë, dhe atë përmes reformave, të cilat do të jenë në funksion të sundimit të së drejtës. Do t’u drejtohem grave, pasi kjo është mundësi të tregojmë se mundemi në mënyrë tjetër të menaxhojmë, deri te të papërcaktuarit, të dëshpruarit nga pushteti i tanishëm, madje edhe deri tek ata të cilët kanë për qëllim t’i bojkotojnë zgjedhjet”, tha Siljanovska-Davkova.

Kandidati për president i LSDM-së dhe koalicionit, Pendarovski tha se vendi duhet të jetë demokratik dhe i integruar euroatlantik në BE dhe NATO.

“Shtetit i nevojitet kohezion i brendshëm, që është në përputhje me slloganin tim ‘Së bashku përpara’, Do të thotë, duhet t’i lëmë pas nesh të gjitha ndarjet në bazë etnike, fetare dhe politike, dhe të merremi vesh rreth një, dy, ose më së shumti tre punë që janë tejet të rëndësishme për ne dhe shtetin tonë. Atdhe rezervë nuk kemi, ndërsa në të do të jemi me të drejta, obligime dhe përgjegjësi të barabarta. Ky vend duhet të jetë demokratik dhe euroatlantik në BE dhe NATO”, porositi Pendarovski.

Në emision, secili prej kandidatëve për president i mori pyetjet e njejta, ndërsa koha për përgjigje ishte një minut. Pas nënpyetjeve të parashtruara, Reka, Siljanovska dhe Pendarovski morën pjesë në debat gjashtë minutësh për secilën prej temave. .

VIDEO bonus:
Loading...