Ballina Kultura NGA FOLKLORI BURIMOR I MALËSISË SË TETOVËS: RITI MBI SHËTITJEN DHE NATA...

NGA FOLKLORI BURIMOR I MALËSISË SË TETOVËS: RITI MBI SHËTITJEN DHE NATA E PULËS

Remzi Aliu

Gajtë organizimit të ceremonialit të dasMës ditën e enjte në mbrëmje, bëhet shëtitja e pulës. Ky ceromonial, organizohet me vizitën e të rinjëve dhe të rejave nëpër familjarë të dhëndrit Tё cilët ua bëjnë në dije se edhe familjarët duhet të pregatiten për dasmë. Me të aritur tek ata, në oborrin e tyre të rinjtë vallëzojnë dhe këndojnë duke i shprehur dëshirat për martesë të të rinjve të asaj shtëpie.

Po këndon bilbili përmaj murë,
Halla e Blerim agës do na jape pulë.
-Pulën do va jap o meniherë,
-Halla e Blerim agës shaum faliminer.

Po këndon bilbili o për maj tel,
Tezja e Blerim agës do na jape ni gjel.
-Gjelin nauk va jap se do m’kënoje,
Kotarin e pulave do e shëmtoje.

Blerim aga me këmajshën basëm,
I grishën mikeshat në darsëm.
Hajde Sherif aga merre udhën,

Hine në kotarece e zejne pulën,
Nauk pulën nauk, se dom voje,
Nauk gjelin nauk se dom kënoje,
Herët ne sabah do më m’zgjoje.

Pasi të vizitohen të gjitha farefisnijtë, të rinjtë kthehen në shtëpinë e dhëndrit ku gjatë tërë natës, zhvillojnë lojra të ndryshme popullore. Nga mjetet materiale dhe dhuratat që i morën nga vizitat, dhe më pas organizojnë një darkë të hareshme…

VIDEO bonus:
Loading...