Ballina Psikologji Ky psikolog ka krijuar 3 pyetjet që tregojnë intelektin tuaj brenda një...

Ky psikolog ka krijuar 3 pyetjet që tregojnë intelektin tuaj brenda një minuti

Në vitin 2005, psikologu Shane Frederick krijoi provën më të shkurtër për vlerësimin e intelektit. Ajo ka vetëm 3 pyetje që ju duhet të përgjigjeni sa më shpejt që të jetë e mundur. Gjithashtu në fund të këtij artikulli dritare.net ju mundëson të vetë kontrolloni përgjigjet tuaja.  Ne të dritare.net sot në këtë artikull ju ftojmë të provoni aftësitë tuaja njohëse. Mbajeni përgjigjen tuaj në një letër ose mund ta shkruani edhe në telefon, dhe pastaj krahasoni përgjigjet tuaja me përgjigjet e sakta në fund.

Pyetjet

1. Një raketë tenisi dhe një top kushton 1 dollar dhe 10 cent së bashku. Raketa e tenisit është 1 dollar më e shtrenjtë se topi. Sa kushton topi?

2. 5 makina prodhojnë 5 detaje brenda 5 minutave. Sa minuta do të duhet për 100 makina për të prodhuar 100 detaje?

3. Zambakët e ujit rriten në një pellg. Ata rriten mjaft shpejt duke dyfishuar zonën e shpërndarjes çdo ditë. Do të duhet 48 ditë për të mbuluar plotësisht pellgun. Sa ditë duhet që zambakët e ujit të mbulojnë gjysmën e pellgut?

Psikologu Frederik është specializuar në hulumtime rreth asaj se si njerëzit marrin vendime dhe zgjedhje. Së bashku me ekipin e tij, Frederik ka anketuar rreth 1,000 njerëz që përbëheshin pjesërisht nga studentët e universiteteve të mëdha amerikane. Përveç testimit të këtyre njerëzve për aftësitë e tyre njohëse, shkencëtarët i pyetën edhe për një gjë tjetër.

Ata që u intervistuan u ofruan 3.400 dollarë ose 3.800 dollarë në muaj. Siç doli, shumica e njerëzve që morën një rezultat të ulët në test nuk pajtoheshin të prisnin dhe preferonin të merrnin një sasi më të vogël menjëherë. Anasjelltas, njerëzit me rezultate të larta në testim demonstronin vullnetin e fortë që i ndihmoi ata të fitonin një shpërblim më të mirë. Ideja e testit është se përgjigjet e gabuara vijnë në mendje së pari: 100 cent, 100 minuta, 24 ditë. Këto përgjigje më së shpeshti jepen nga njerëz me një mendësi intuitive, ndërsa ato me një tip më të arsyeshëm të të menduarit japin përgjigje më të mira mesatarisht.

Përgjigjet

Përgjigja e pyetjes së parë është 5 cent. Nëse topi kushton 10 cent, raketa do të kushtojë 1 dollar dhe 10 cent, ndërkohë që kjo është sa kushtojnë të dyja sendet së bashku.

Përgjigja e pyetjes së dytë është 5 minuta. Numri i makinave nuk ndikon në sasinë e kohës së nevojshme për prodhimin e një detaji.

Përgjigja e pyetjes së tretë është 47 ditë, jo 24. Nëse shuma e zambakëve të ujit dyfishohet çdo ditë dhe shuma e ditëve të nevojshme për mbulimin e pellgut plotësisht është 48, është logjike që zambakët do të mbulojnë gjysmën e pellgut një ditë para se të.

Nëse keni arritur t’i përgjigjeni këtyre pyetjeve saktësisht herën e parë, ne ju ftojmë të ndani rezultatet tuaja me ne në komente./A.C/dritare.net