Ballina Shëndeti Bimët që ndihmojnë në parandalimin (ose shërimin) e tumoreve

Bimët që ndihmojnë në parandalimin (ose shërimin) e tumoreve

Barnat “miqësore” të pacientëve të kancerit ekzistojnë dhe mund të përdoren për të zgjidhur ose zbutur simptoma të caktuara, të tilla si lodhja ose depresioni, ose zhdukja dhe shumë çrregullime të tjera, për shembull kur barnat nuk janë të mjaftueshme ose kur barnat e përshkruara nuk janë të tolerueshme. Në shumë raste, ne gjithashtu përdorim bimë për qëllime parandaluese, për shembull në rastin e rrezikut të lartë për shkak të familjaritetit, apo ekspozimit ndaj toksikantëve mjedisorë apo edhe në mënyrë jetese të papërshtatshme. Këtu janë disa ekstrakte nga libri “Bimët kundër kancerit. Për të parandaluar atë, lehtësimin e simptomave dhe efekteve anësore të ilaçeve” po ju rendisim disa shembuj të tumoreve për të cilat është provuar dobia e tyre.

Bimët “mike”

Për të sulmuar kancerin si të tillë është detyra e kirurgut, onkologut, terapistit të rrezatimit. Bimët medicinale mund të jenë të dobishme në çdo gjë që është rreth tumorit, për pacientin, gjithashtu përfshirë tashmë në një rrugë të trajtimit të kancerit. Bimët “mike” mund të përdoren për të zgjidhur ose lehtësuar disa simptoma, të tilla si lodhja apo depresioni dhe shumë çrregullime të tjera, për shembull, kur medikamentet nuk janë të mjaftueshme, ose kur medikamentet e përshkruara nuk tolerohen. Dhe nuk është gjë e vogël të përmirësosh cilësinë e jetës në kohë të vështirësive të mëdha. Ose ata ende mund të shërbejnë për të përmirësuar përgjigjen imune të trupit kundër tumorit. Në shumë raste, atëherë ne përdorim barëra edhe për qëllime parandaluese, për shembull në rastin e rrezikut të lartë për shkak të historisë së familjes, ose ekspozimit ndaj toksinave mjedisore, apo edhe një mënyrë jetese të papërshtatshme. Duke pasur, pra, ilaçe bimore mund të zgjidhen ose të zvogëlohen çrregullime të caktuara mund të jetë e rëndësishme, madje edhe shumë e rëndësishme, jo vetëm për të zvogëluar numrin e ilaçeve të marra, por mbi të gjitha për t’u ndier më mirë pacienti. Toni fizik, restaurimi i energjisë vitale, reduktimi i stresit dhe ndjenja e mirë janë tashmë një fillim i mirë i udhëtimit. Dhe baret miqësore të pacientit në këtë qëllim.

Terapi natyrore për kancer

Shpesh pacienti me kancer i është nënshtruar një ose më shumë operacioneve, është duke marrë kimioterapi ose radioterapi është duke hequr dhe vuajtjet, ankthet dhe shqetësimet e të përfshijë edhe anëtarët e familjes, të cilët janë të gjithë në kërkim të çdo gjëje që mund të përmirësojë shëndetin fizik dhe psikologjik të përbashkët, të goditur nga “përbindëshi”. Kjo është arsyeja pse një hulumtim i tillë shpesh përkthehet në kërkesën për gjëra natyrore, me shpresën se ata do të bëjnë sa më pak dëm që është e mundur, ndryshe nga medikamentet që janë toksike. Dhe ilaçet anti-kancer nga burimet natyrore nuk janë, efektive, hulumtuar mirë, tashmë në përdorim klinik për vite: Merrni për shembull taksolit dhe derivateve të saj të marra nga norma (paclitaxel etj), alkaloide Vinca dhe derivatet e saj (vincristine, vinblastine, vinorelbine), derivatet e podofillin (etoposide, teniposide) nga Podofillo dhe irinotekan që rrjedhin nga Camptoteca. Në shumicën e bimëve ka shumë informacione, por shpesh të pjesshme. Shumë bimë që nuk kanë përfunduar rrugën e verifikimit shkencor, gjithnjë e më shpesh, janë të bekuara në rrjetet shoqërore dhe menjëherë të shenjtëruar si mjete antikancerike. Shpesh pa ndonjë racionalitet, pa dijeninë e dobisë reale, edhe pa perceptimin e vogël të rrezikut dhe, natyrisht, pa ndonjë kontroll klinik. Për shembull, gjykimi është ende në pritje për Artemisia, Graviola, Mushrooms, Aloe dhe shumë më tepër. Të gjitha shembuj të bimëve që “konsiderohen” fuqi nga pacientët, të përdorë gjithashtu edhe zakonisht, për të cilat, megjithatë, ekziston një dokumentacion i pjesshëm, nganjëherë interesant, por shpesh ende i paplotë nëse jo krejtësisht të pamjaftueshme.

Bimë për kancerin e zorrës së trashë

Shafrani i Indisë (Curcuma longa), erëz aziatike e njohur tashmë edhe në tryezat tona, është provuar nga studimet veçanërisht premtuese eksperimentale dhe paraklinike në vitro se duke shtuar ekstrakte të shafranit të Indisë në dietë mund të përmirësojë efektivitetin e kimioterapisë në kancerin kolorektal. Sidoqoftë, veçoria e kurkuminit duhet të mbahet mend, domethënë të jetë një agjent kemo-radiosensitues. Curcumin, si dhe të përmirësojë efektivitetin e terapisë ka treguar edhe për të mbrojtur inde të shëndetshme dhe të organeve të tilla si mëlçia, veshkat, zemra dhe mukozës orale me kimioterapi dhe radioterapi-i detyruar toksicitetit. Silymarin (nxjerrë nga fara e thistleve të qumështit) është një substancë shumë e dobishme për të zgjidhur problemin e biodisponibilitetit të dobët të kurkuminës. Për më tepër, një nga komponentët e saj në veçanti – silibinë – është provuar të jetë shumë e dobishme si një agjent kimiopreventiv në tumorogjenezën, por edhe në reduktimin e rritjes së polipit të zorrëve. Astragalus: studimet e tanishme fokusohen kryesisht në efektet e tij imunomodulatore, antioksiduese dhe anti-inflamatore. Reishi Mushroom (Ganoderma lucidum) zë një vend të rëndësishëm në mjekësinë tradicionale të Kinës, Japoni, Kore dhe vende të tjera aziatike, është përdorur si një nxitës imunitar dhe ka qenë gjithashtu studiuar për potencialin e saj anti-tumor. Ata gjithashtu studiojnë karafil (e cila është marrë nga caryophyllata Eugenia), të triptolideve (një nga komponentët kryesore të Tripterygium ëilfordii), Panax Notoginseng.

Barëra për kancer të mushkërive

Bima më e studiuar medicinale ndonjëherë në pacientët me kancer të mushkërive jo të vogla (NSCLC) është Astragalus, bimë tipike e mjekësisë tradicionale kineze. Gjatë dekadës së kaluar janë publikuar të paktën tre dokumentacione të  mjaftueshme, komente sistematike të letërsisë kryer në gjyqe të shumta klinike që përfshijnë një total prej më shumë se 9 mijë pacientë me kancer të mushkërive: pacientët e trajtuar me kimioterapi dhe preparatet e bazuara Astragalus kanë paraqitur statistikisht më të mirë cilësi dhe një jetëgjatësi më të gjatë në krahasim me ato që trajtohen vetëm me kimi. Në disa raste kjo fjalë pjata tradicionale kineze të gjitha të bëra nga Astragalus (shpesh me shumë bimëve të tjera), në disa të tjera edhe ekstrakte të pastruara të marra në formën e ilaçeve me injeksion. Ka pasur gjithashtu përmirësime në zvogëlimin e efekteve anësore të kimioterapisë. Polysaccharides me karakteristika të ngjashme me ato Astragalus imunitet janë gjithashtu të pranishme në disa kërpudha medicinale, dhe në mesin e këtyre, Coriolus versicolor. Në një meta-analizë të kohëve të fundit ajo ka qenë vlerësuar pozitivisht në mes të mjekësisë kineze në formë injectable bërë nga xhensen, Astragalus, cantharidin dhe Eleuterocco dhe kimioterapi. Studimi gjithashtu Curcuma longa, raven, saponins e Panax Notoginseng, berberinës (ekstraktuar nga Rhizoma coptidis), Siberian xhensen (Eleutherococcus Senticosus), ekstrakte zakonshme Karrota (Daucus carota), parthenolide (përbërësi kryesor i Tanacetum parthenium).

Bimë për kancerin e prostatës

Kanceri i prostatës është kanceri më i zakonshëm tek burrat dhe vendi i katërt në popullsinë e përgjithshme (ato pjesë të lëkurës). Pra, ajo është shumë e shpeshtë, por për fat të mirë ka një ndikim të ulët në vdekshmërinë, sepse ajo është një kancer i shërueshëm. Shumica e këtyre kancereve prekin njerëzit pas 65 vitesh dhe ka një prognozë të mirë. Ka shumë bimë medicinale që shkaktojnë apoptozë të kancerit të të prostatës (vdekje qelizore dmth programuar). Çaji jeshil është konsideruar më efektiv për lloje të ndryshme të kancerit. Studime vëzhguese dhe të kontrolluara kanë konfirmuar: ka një trend të reduktuar në incidencën e kancerit të prostates, rritje e një filxhani në ditë të çajit të gjelbër. Lëngu I shegës eksperimentalisht sinjalizon qelizat inflamatore, pengon rritjen e kancerit të prostatës dhe zvogëlon nivelet e PSA, dhe plotësimi me një përzierje të çajit të gjelbër, shegë, Brokoli dhe curcumin ka rezultuar në një ulje të normës së rritjes së PSA në mesin e njerëzve me kancer të prostatës. Lëngu i shegës ende duhet të merret me kujdes, sepse kjo mund të rrisë aktivitetin e ilaçve të tjera të marra në të njëjtën kohë. Edhe natyra chemopreventive dhe kimioterapeutik e curcumin si një agjent terapeutik për trajtimin e kancerit të prostatës është shumë premtues: përgatitjet më të mira janë ato me Curcuma në nanoemulsions, nanoparticles, phytosomes, liposomes ose ciklodekstrinat. Duke ditur rolin e hormoneve në zhvillimin e kancerit të prostatës, janë efekte intuitive në strukturën e kancerit të prostatës ushtruar nga shumë substanca bimore, të cilat janë në studime: Tribulus terrestris, Phytoestrogens soje, Tea Caisse (Essiac), repens Serenoa, Resveratrol , baicalein, acid ursolic, Sulforaphane.

Bimë për kancerin e stomakut

Një dietë e pasur me cruciferous është e rekomanduar për të gjithë, pasi ato janë të dobishme në reduktimin e rrezikut të spektrit të përhapur nga kanceri. Fito-kimikët shfrytëzohen më mirë nga të njëjtët pacientë nëse merren në formën e pijeve centrifugale. Në mesin e këtyre dallohet lëng lakër (nëse kjo të kuptohet si lulelakër, brokoli, lakër apo kapak, edhe si perime të tjera cruciferous: turnips, radishes, arugula, rrikë). Sulforaphane është parimi kryesor aktiv, ajo është për të parandaluar degjenerimin malinje të dy sinergjive të mundshme të veprimit me çdo kimioterapi. Kush ha lakër ose perime të tjera cruciferous të paktën një herë në javë kanë një rrezik të reduktuar të kancerit të stomakut 20%. Përbërës më të rëndësishëm aktiv është lentinan, një polisakaridi që rrjedhin nga miceli e fungal shiitake (trupore Lentinus edodes), e cila e treguar aktivitetin sinergjistik me disa kimioterapia (gemcitabine, paklitaksel, docetaxel dhe cisplatin), si dhe antitrupa monoklonale. Rezultatet pozitive edhe për Astragalus dhe Green Tea. Duke pirë çaj jeshil ka një efekt të sigurt parandalues në reduktimin e rrezikut të kancerit të stomakut, veçanërisht nëse ju konsumoni një afat-gjatë dhe dozë të lartë (të paktën 3-4 gota në ditë). Përkundrazi, pirja e çajit shumë të nxehtë rrit rrezikun e kancerit të stomakut. Studimi gjithashtu Garcinia cambogia, Reina (Anthraquinone kryesor i raven), xhenxhefil, jamball, triptolide, beta-asarone.

Parandalimi

Kanceri është një sëmundje që ka një ndryshim në ndarjen e qelizave normale, e kontrolluar nga ADN e qelizës. Një nga mekanizmat më të rëndësishëm që kontribuojnë në zhvillimin e kancerit është i ashtuquajturi dëmtimi oksidativ i ADN-së. Nëse një qelizë me ADN të dëmtuar është e ndarë para se kjo e fundit është riparuar, rezultati mund të jetë një dëmtim i përhershëm gjenetik. Prandaj parandalimi është thelbësor në luftën kundër kancerit. Është vlerësuar se rreth 35% e të gjitha rasteve globalisht shkaktohet nga dietë të varfër dhe, në rastin e kancerit kolorektal, përqindja mund të arrijë 80%. Kur shtohen alkooli dhe cigaret, incidenca rritet deri në 60%. Predispozita gjenetike besohet të ndikojë vetëm 20%. Përveç stilit të jetesës korrekte, literatura shkencore tregon se shumë produkte natyrore gjithashtu kanë një veprim parandalues kundër tumoreve: grupi më i rëndësishëm ka të bëjë me antioksidantë, pastaj fenolet, pjesa tjetër u takon grupeve reaktive të llojeve të ndryshme që kanë vetitë mbrojtëse ndaj qelizave. Këto produkte natyrore gjenden në perime, fruta, bimë dhe sidomos në ekstraktet e barishteve mjekësore. Shumica e antioksidantëve përfaqësohet nga fenoli ose komponimet fenolike, të tilla si isoflavones e soje, catechins çaj jeshil, fenoli jashtëm kafe, acid fenol vera kuq, quercetin qepë dhe acid rosmarinic Rosemary dhe mbi të gjitha nga anthocyanins, pigmente përgjegjës për ngjyrë të zezë-vjollcë, të bollshme në veçanti në frutat e vogla të nëngroëth, por edhe në shegë.

Ndërveprimet

Pacienti i kancerit është ndër ata që janë më të rrezikuarit nga ndërveprimet e padëshiruara midis bimëve/shtojcave dhe ilaçeve, veçanërisht gjatë kimioterapisë. Thelbësore për të shmangur “bëjeni vetë”. Me rritjen e numrit të bimëve të pranishme në një produkt natyral, rreziku i ndërveprimeve dhe lloji i efekteve që mund të lindin mund të jetë praktikisht i paparashikueshëm. Kjo është edhe më e vërtetë në praninë e barnave biologjike ose imunoterapeutike. Një problem i rëndësishëm kirurgjik mund të jetë një gjakderdhje e tepruar dhe e papritur, e cila mund të inkurajohet nga përdorimi i produkteve të bazuara në xhenxhefil, një bimë medicinale që përdoret gjerësisht nga pacientët e kancerit për qëllime anti-nauze, e cila tani është e disponueshme në shumë dyqane të frutave dhe perimeve; shpesh përdoren gjithashtu si një piper. Përdorimi i tij për qëllime shëruese duhet të ndërpritet përpara operacionit.

Kujdes nga “fake news”

Pacienti i kancerit duhet të jetë shumë i kujdesshëm për të mos bllokuar nga lajme të rreme ose madje sharlatanë, të plagjiatuar nga shërues pseudo-fetarë ose të paskrupullt, të cilët arrijnë ta bindin atë, për fat të keq ndodh ndonjëherë, të mos kryejë testet themelore diagnostike, parandalimin si në diagnozën e hershme të një sëmundje onkologjike. Ne mund të themi shumë të sigurt: panat me kafe nuk i shërojnë tumorët; lëng limoni në mëngjes nuk shëron tumoret; kastravec i centrifuguar dhe kopër nuk kuron tumoret; çaji i René Caisse (një infermiere kanadeze që jetonte në shekullin e fundit) nuk shëron tumoret; çaji bimor i luleradhit nuk shëron tumorët; gjethet e lakrave të aplikuara në nyjet e tumorit nuk i shërojnë; banja e sanëve nuk kuron tumoret; bajamet nuk kurojnë tumoret, përkundrazi për amigdalin që përmbajnë, ato janë të rrezikshme.