Ballina Shëndeti Aneurizma e aortës, sëmundjet kardiologjike, shenjat dhe terapitë kurative

Aneurizma e aortës, sëmundjet kardiologjike, shenjat dhe terapitë kurative

Aorta është ena arteriale më e rëndësishme në trupin e njeriut dhe ka për detyrë transportimin e gjakut nga zemra në të gjitha organet dhe sistemet e organizmit. Në kushte normale diametri i saj është më i madh se 2.5 cm, por me kalimin e kohës mund të zgjerohet, ngurtësohet ose deformohet për shkak të patologjive të ndryshme.

Kur diametri i aortës kalon 50%, madhësia e tij normale lidhet me një patologji të quajtur “aneurizmi i aortës”. Kjo gjendje mund të ndodhë si në nivelin e barkut (rreth 75% të rasteve) dhe në nivelin e kraharorit (rreth 25% të rasteve) dhe nëse nuk trajtohet ai zhvillohet dhe me kalimin e kohës rritet rreziku i këputjes ose diseksionit të murit aortik .

Shkaqet

Shkaqet e aneurizmës aortale të kraharorit mund të jenë të ndryshme:

Kushtet gjenetike që paraqesin një brishtësi të murit arterial (siç është Sindromi Marfan);

Plakja (sidomos tek njerëzit që pijnë duhan ose vuajnë nga hipertensioni arterial);

Sëmundje të tilla si arterioskleroza, sifilis ose tuberkulozi.

Simptomat

Aneurizmat aortale shpesh nuk prodhojnë simptoma derisa ato të jenë të thyera. Më rrallë, nëse aneurizmi arrin një diametër të madh, mund të shfaqen simptome të tilla si vështirësia e frymëmarrjes, vështirësia në gëlltitjen e ushqimit, ndryshimi i zërit nga ngjeshjet në strukturat ngjitur. Simptomat akute të seksioneve ose këputjes mund të përfshijnë dhimbje në gjoks ose shpinë. Gjithashtu për këtë, çdo fillim i menjëhershëm i dhimbjes së gjoksit duhet të kërkojë vëmendje të menjëhershme nga një mjek.

Diagnoza

Për shkak të mungesës së simptomave të njohura, aneurizmi aortal i kraharorit shpesh diagnostikohet gjatë testeve të kryera për arsye të tjera gjatë një ekzaminimi mjekësor, një radiografi në gjoks, një ekzaminim echocardiographic ose një skaner.

Trajtimi

Trajtimi kirurgjik për aneurizmin aortik është zëvendësimi i pjesës së dëmtuar të aortës me një protezë artificiale, zakonisht Dacron®. Varësisht nga vendndodhja e aneurizmit, intervenimi mund të kryhet në mënyra të ndryshme dhe përmes prerjeve të ndryshme. Nëse aneurizmi përfshin pjesën ngjitëse dhe harkun aortik, ndërhyrja kryhet përmes një prerjeje mesatare të kraharorit. Nëse aneurizmi përfshin aortën e kraharorit, kirurgjia kryhet nëpërmjet një prerjeje laterale në gjoks. Kur aneurizmi ndikon në pjesën fillestare të aortës, duke përfshirë edhe valvulën aortale dhe përcaktimin e mosfunksionimit të saj, përveç zëvendësimit të aortës, valvula aortale do të zëvendësohet ose riparohet (teknikë e kursimit të valvulave). Kohëzgjatja e ndërhyrjes dhe e qëndrimit spital varet nga shkalla e sëmundjes dhe nga kushtet e përgjithshme të pacientit.

Burimi / poliambulanza.it/ R. Psikologjia