Ballina Bota Udhëheqësit e Francës dhe Gjermanisë shfaqin unitetin 100 vjet pas Luftës së...

Udhëheqësit e Francës dhe Gjermanisë shfaqin unitetin 100 vjet pas Luftës së Parë Botërore

Njëqind vjet pasi armët e Luftës së Parë Botërore ranë në heshtje, udhëheqësit e Francës dhe Gjermanisë shtrënguan duart e njëri-tjetrit dhe u vendosën kokën pranë njëri-tjetrit në një ceremoni magjepsëse për të shënuar nënshkrimin e marrëveshjes së paqes së armpushimit.

Presidenti Emmanuel Macron dhe kancelarja gjermane Angela Merkel inspektuan trupat nga një brigadë e përbashkët franko-gjermane përpara se të zbulonin një pllakë që i kushtonte homazh pajtimit dhe miqësisë së rinovuar mes armiqve të dy luftërave botërore.

Më shumë se 3 milionë trupa franceze dhe gjermane ishin në mesin e rreth 10 milion ushtarëve që vdiqën në Luftën e Madhe të 1914-1918. Pjesa më e madhe e luftimeve më të rënda ishte në llogore në Francën veriore dhe Belgjikë.

Një delegacion gjerman nënshkroi armëpushimin para lindjes së diellit më 11 nëntor 1918, në një tren privat që i përkiste komandantit të forcave franceze, Ferdinand Foch, i parkuar në rrugën hekurudhore që kalonte nëpër pyllin Compiegne. Orë më vonë, në orën 11.00, përfundoi lufta.

“Evropa ka qënë në paqe për 73 vjet. Ai është në paqe, sepse duam që ajo të jetë, sepse Gjermania dhe Franca duan paqe “, i tha Macron disa të rinjve, me Merkelin në krah, duke iu referuar paqes që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore në vitin 1945.

“Dhe kështu, mesazhi, nëse duam të jetojmë deri në sakrificën e atyre ushtarëve që thanë ‘Asnjëherë më kurrë!’, Është që kurrë të mos i japim instinktet tona më të dobëta, as përpjekjet për të na ndarë.”

Në një shfaqje të fuqishme të unitetit, Makron dhe Merkel u ulën në kuadër të rikonstruksionit të kamionëve të hekurudhave të veshur me dru tik-ku, në të cilën u nënshkrua karta e paqes dhe shikon përmes një libri të kujtimit. Pas secilit nënshkruan librin, ata mbajtën duart për herë të dytë.

Herën e fundit që delegacionet franceze dhe gjermane ishin ulur në të njëjtin vend ishte kur Adolf Hitler i Gjermanisë naziste e detyroi dorëzimin e autoriteteve franceze pas pushtimit në vitin 1940.

Që nga Lufta e Dytë Botërore, Franca dhe Gjermania kanë nxitur bashkëpunimin më të ngushtë evropian dhe Bashkimi Evropian është bërë blloku më i madh tregtar në botë.

LAJMET MË TË REJA
Loading...