Ballina Bota “PUSHTIMI” I KATALONJËS NGA MADRIDI, PUIGDEMONT: U RIKTHYE FRANKO!

“PUSHTIMI” I KATALONJËS NGA MADRIDI, PUIGDEMONT: U RIKTHYE FRANKO!

Ka reaguar lideri katalanas Carles, ndaj vendimit të qeverisë së Madridit për të futur në veprim nenin 155 të Kushtetutës, përkthyer si vendim për të marrë nën kontroll institucionet e rajonit nën autonomi. Puigdemont tha se rajoni nuk do të pranojë planin e Madridit për sundimin e drejtpërdrejtë.

Ai e përshkroi vendimin e qeverisë si sulmin më të keq ndaj institucionet e Katalonjës, që nga diktatura e Frankos në vitet 1939-1975, përiudhë kur autonomia rajonale e Katalonjës u shpërbë.

Vendi i kabintetit të të kryeministrit Mariano Rajoy, përfshin largimin e liderëve të Katalonjës dhe marrjen nën kontroll të parlamentit të saj.

Ky zhvillim pason referendimin e 1 tetorit për pavarësi, të cilin Madridi e cilëson si anti-kushtetues. /tesheshi.com/