Ballina Kuriozitete Cila është kënga më e vjetër e njohur?

Cila është kënga më e vjetër e njohur?

SHPËRNDAJE

Për aq kohë sa kanë folur, qeniet njerëzore kanë kënduar dhe kanë bërë muzikë …

Megjithatë, pavarësisht pretendimeve të shumta, për këngë nga qytetërimet e lashtan – gjenden të gdhendur në mure apo skalitur në pllaka argjile – është gati e pamundur për të rindërtuar tekst dhe melodi këngësh të lashta.

Ndoshta kënga më e hershme e njohur, me tekst dhe melodi, të dyja të regjistruara e të paprekura, nga lashtësia, është “Epitafi i Seikilos”, një pjesë elegjie e destinuar për t’u kënduar me lirë.

Kompozimi i lashtë grek, që mendohet të jetë shkruar në shekullin e parë pas Krishtit, ekziston në një shtyllë mermeri, e cila u zbulua në vitin 1883, në Turqinë e sotme.

Së bashku me melodinë e saj melankolike, shkojnë këto fjalë kënge:

Ndërsa jetoni, ndrisni

Mos vuani asgjë

Jeta është vetëm për një kohë të shkurtër

dhe koha e kërkon haraçin e vet. / bota.al